Новина: Регионалният исторически музей показва изложба за проф. Иван Батаклиев с дарените от сина му исторически свидетелства
(Категория: Култура)
Публикувано от pamedia
сряда 18 януари 2017 - 11:48:41


Изложба в Пазарджик, Регионалният исторически музей в Пазарджик подготвя изложба, посветена на видния български учен проф. Иван Батаклиев. Изложбата ще представи новопостъпило богато дарение, предоставено от сина на проф. Иван Батаклиев -  Тодор Батаклиев, което включва исторически свидетелства, свързани с живота и творчеството на проф. Батаклиев - ръкописи, кореспонденция с български и чуждестранни учени; богат снимков материал, свързан с теренните проучвания в България в продължителен период от време, фотографии от преподавателската му дейност, както и снимки от биографичен характер. Интерес предизвикват дарените лични вещи, особено тези, свързани с изследователската и преподавателската му дейност. Отличията – ордени и медали, показват интересите и заслугите му към различни дейности на обществения живот.    Многостранната научна дейност на  проф. Иван Батаклиев включва широк спектър на географската наука – физическа и стопанска география, антропогеография, геополитическа география и др. Дейността му на учен обхваща не само изследователската и преподавателска дейност, но и ръководството на българската академична географска общност в продължителен период от време, както и активно участие в работата на различни международни географски институции и организации. Забележителен е приносът му за проучване на географията и историческото минало на гр. Пазарджик и множество селища в региона.
    Изложбата, която предстои да се открие на 24 януари – рождения ден на проф. Батаклиев, ще  бъде експонирана до 28 февруари 2017 г. в новата изложбена зала на Регионален исторически музей – Пазарджик, площад „Константин Величков“ №15.
    Входът за ученици през цялото времетраене на изложбата ще е безплатен, уточниха от музея. 

Иван Батаклиев


Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://pa-media.net/news.php?extend.13063 )


Време за изпълнение: 0.0498 сек., 0.0060 от тях за заявки.