Новина: Етнографската експозиция на музея показва великденски и декоративни сувенирни яйца на Катюша Каменова
(Категория: Култура)
Публикувано от pamedia
четвъртък 30 март 2017 - 17:09:52


Великденска работилница, Пазарджик, От 5 до 11 април 2017 г. в Етнографската експозиция на Регионален исторически музей - Пазарджик, ул. „Отец Паисий” № 8, в рамките на великденската работилница, ще бъде експонирана изложба «Великденски и декоративни сувенирни яйца», в която майсторката на писани яйца Катюша Каменова от Велинград ще представи част от своите творения.Изложбата ще бъде открита на 5 април от 10.00 ч. с демонстрация на ажурно гравиране върху яйце. В нея може да видите разнообразни техники, свързани с изработването на Великденски и декоративни сувенирни яйца, като рисуване с восък, гравиране /драскане/ върху боядисани яйца, ажурно гравиране върху натурални и боядисани яйца,  ръчно бродиране върху различни видове яйца.
Яйцата, върху които могат да се прилагат тези техники, имат различен произход  - кокоши, гъши, патешки и ему.
Посетителите на изложбата и на великденската работилница ще бъдат приятно изненадани от възможностите за творчество върху черупката на едно яйце. Всеки, който желае, сам може да се убеди в това, когато дойде на заниманието на 5 април от 10.00 ч. Необходимо е само да си донесе поне едно варено яйце.

От 5 до 11 април  в Етнографската експозиция ще се проведе и традиционната «Великденска работилница», по време на която специалистите от етнографския отдел ще Ви покажат традиционни техники и начини за украсяване на великденските яйца, разпространени в нашата област – Ракитово, Велинград, Белово. Желаещите да участват трябва да си носят  варено яйце, пчелен восък, битова свещ (за двама).
Работилницата ще бъде отворена всеки делничен ден от 10,00 до 16,00 часа.
Предварителни заявки на тел: 034/ 44 57 19.Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://pa-media.net/news.php?extend.13650 )


Време за изпълнение: 0.0683 сек., 0.0083 от тях за заявки.