Новина: Комплексът за социални услуги - с кампания против просията от деца
(Категория: Институции)
Публикувано от pamedia
сряда 12 април 2017 - 16:11:04


Пазарджик„Дайте шанс на детството! Не подкрепяйте просията!”„Подайте сигнал, не давайте пари на просещо дете!”„Детството се нуждае от подкрепа!”„Всички деца имат нужда и право да живеят в сигурна семейна среда, за да имат нормално детство и юношество, да получат образование, за да имат бъдеще”. Това са само част от посланията на кампанията против подкрепянето на просията, извършвана от деца, която днес откриха управляващите Консорциум „Алианс за социално развитие - Пазарджик” Златка Грудева и Тодор Тодоров.На проведената днес с журналисти пресконференция, с участието на екипа от сектор ”Работа със семейства” към КСУДС - Пазарджик, те заявиха, че подкрепят идеята на Атанаска Мунджийска /специалист по социални дейности/ и благодариха на екипа, развил и реализирал инициативата. Подчертаха, че снимките за Кампанията са авторски, на специалистите от екипа на КСУДС Марияна Влахова-Аджова и Диана Сеферинкина, заснети по улиците на Пазарджик. Бяха представени специално изработените за целта флаери и изложба от снимките с послания против подкрепянето на просията, извършвана от деца.
Директорът на КСУДС  Гергана Спасова подчерта, че просещото на улицата дете в по-голяма част от случаите е социално неглижирано, липсват му социални умения, претърпяло е домашно насилие. Детето не проси само, в повечето случаи самите родители изпращат детето да проси. Това са страдащи деца, отглеждани в нездравословна семейна среда, на които им липсва подкрепа и разбиране.

Ръководителят на сектор „Работа със семейства” Петя Генчева допълни, че просията при децата се е превърнала в начин на живот. Просещите деца трудно могат да бъдат обхванати, тъй като те са изучили множество сложни комбинации, за да прикрият действителното си положение и ако бъдат хванати в просия, значителна част от тях декларират, че го правят по собствено желание, без някой да ги принуждава.

ПазарджикОрганизаторите на Кампанията призовават всички, които вярват, че и просещите  деца имат права, които не трябва да се нарушават по този грозен и отвратителен начин, незабавно да сигнализират на Полиция (166) и на Спешния телефон (112).
„Най-важното е хората да осъзнаят, че докато се дават пари на просещите, ще има и просяци”, каза Генчева и допълни, че Кампанията няма фиксирани срокове. Специалистите от КСУДС ще раздават флаери на гражданите в празнични и работни дни, ще извършват мобилна социална работа на различни места в града, за установяване на просещи деца и в подкрепа на ОЗД - Пазарджик. Кампанията през м.май ще бъде изнесена  в Парк-остров ”Свобода”.

Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://pa-media.net/news.php?extend.13763 )


Време за изпълнение: 0.0677 сек., 0.0084 от тях за заявки.