Новина: Коя е Лесескепра и защо ликът ѝ е на фасадата на театъра в Пазарджик
(Категория: Култура)
Публикувано от pamedia
сряда 10 май 2017 - 17:26:38


Пазарджик

От няколко дена на фасадата на театъра в Пазарджик е монтирано рекламно пано с изображение на Лесескепра и надписи "12 май, Международен ден на сестринството". Това е денят, в който празнуват професионалистите по здравни грижи, а образът на Лесескепра е логото на тяхната организация - Българска асоциация на  професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ ). На 12 май по традиция регионалната организация на БАПЗГ връчва годишните награди от конкурса "Професионалист на годината". Тази година това ще стане в Стъклена зала на Община Пазарджик - утре, 11 май, от 14 часа. По повод професионалния си празник пазарджишките професионалисти по здравни грижи са поставили на фасадата на театъра рекламно пано с лика на Лесескепра, която е лого на тяхната организация.
Лесескепра
Снимка: Регионален исторически музей - Бургас

Лесескепра е била тракийска лечителка и жрица. Според археолози Лесескепра е била благородничка с най-високо положение в социалната йерархия. До нас са достигнали накитите ѝ - златни и сребърни украшения, които са открити в надгробна могила край гр.Поморие и се смята, че са погребални дарове. Те са изработени изключително изящно. Открити са през 1975 г. при изкопни работи на разрушена тракийска могила в югоизточната част на некропола на Анхиало (днешно Поморие). При спасителни археологически разкопки археологът от Окръжният музей в Бургас Петър Балабанов открива погребение с кремиране на тракийска аристократка от края на І в. пр. Хр. Уникалните находки: култови предмети, показващи жреческата функция на погребаната тракийка и златните накити, носели тайнственото име Лесескепра - изписано на гръцки език на обиците ѝ. В гроба са били открити също обредни глинени фигурки.
Обиците са изключително характерни, съдържащи пет ясно отличими елемента - типична тракийска палмета, кръгов златен елемент с вграден камък в него, златна лента с името на собственика на обеците, грифон и поставка за грифона.

Златните бижута на Лесескепра се датират от времето на Октавиан Август (27 г. пр. Хр. – 14 г. след Хр.).Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://pa-media.net/news.php?extend.13939 )


Време за изпълнение: 0.0672 сек., 0.0084 от тях за заявки.