Новина: Европа днес отбелязва Деня в памет на жертвите на тоталитарни режими
(Категория: Култура)
Публикувано от pamedia
сряда 23 август 2017 - 15:25:43

Пазарджик

Днес, 23 август, в Европа се отбелязва Деня в памет на жертвите на националсоциалистическия, комунистическия и други тоталитарни режими.На този ден преди 78 години Германия и СССР сключват договор за ненападение, известен като Пакта Молотов-Рибентроп. Към договора е приет и секретен протокол, в който са определени „сфери на влияние” и окупационни зони. На практика пактът между Хитлер и Сталин подготвя Втората световна война.
Черната класация на тоталитарните режими отрежда първите три места на Мао Дзъдун, Йосиф Сталин и Адолф Хитлер с избитите по време на тяхното управление милиони хора.
Съгласно международното право срокът на давност не се прилага по отношение на военните престъпления и престъпленията против човечеството.

Жертвите в България

В България няма точна статистика на жертвите на комунистическия терор. Повечето изследователи и историци приемат, че през първите няколко месеца след 9 септември са избити без съд около 30 000 души. През февруари 1991г. министърът на вътрешните работи Христо Данов обявява пред Народното събрание цифрата от 25 000 убити и безследно изчезнали. Над 200 000 човека са репресирани в лагери, затвори, изселвани.
Мащабите на комунистическите репресии се илюстрират най-добре при паралел с броя на жертвите в периода 1923-1944 г. Според проучване, извършено от избраното през 1945 г. Народно събрание, жертвите са 5632 души – убити, екзекутирани, починали в затворите или вследствие на престоя им там.
Между 1941-1944 г. 357 души (не само участници в съпротивата) са осъдени на смърт и екзекутирани. Изследвания на броя на жертвите до 9 септември 1944 г. са правени и от Музея на революционното движение в България, създаден и ръководен от БКП.

В България Денят на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим се чества на 1 февруари по предложение на президентите на България Желю Желев  и Петър Стоянов.

В Пазарджик паметникът на жертвите на комунизма бе открит през август 2011 година. Той бе втори по рода си в страната.

Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://pa-media.net/news.php?extend.14594 )


Време за изпълнение: 0.0650 сек., 0.0089 от тях за заявки.