Новина: Пред паметника на капитан Сафонов Пещера отбеляза 140-та годишнина от Освобождението
(Категория: Интересно)
Публикувано от pamedia
петък 19 януари 2018 - 16:28:26

           
Пещера


  
С благодарствен молебен, отслужен от отец Тодор от катедралния храм „Св.Димитър“, започна отбелязването на 140-та годишнина от Освобождението на Пещера.  Десетки родолюбиви жители на родопския град – ученици, общественици, политици, дойдоха  пред паметника на капитан Николай Сафонов да отдадат почит към паметта на всички онези, участвали в освободителните борби.

Първото руско войсково поделение,  което влязло в града на 19 януари като  освободител, е четвърта рота на поручик Панин от Литовския полк.
Посрещането е било на площад “Освобождение” или т.н. “Голяма капия” от кмета Иван Раков, духовенството и много граждани. Посрещането е топло и сърдечно с много вълнения от изгряващата свобода.

За онези дни припомни историкът Георги Шопов, а градоначалникът Николай Зайчев, както и признателните пещерци поднесоха венци и цветя на паметника на руския воин.
При сключването на Санстефанския мирен договор на 3 март 1878г., генерал Гурко изпраща за гарнизон в Пещера 8-ма рота именно на капитан Сафонов от 123 Козловски полк. По-късно той намира смъртта си и е погребан в Пещера.
Почетният караул на паметника бе осигурен от ученици от ОУ“П.Р.Славейков“, които членуват в клуб „Млади възрожденци“ и членове на клуб „Традиция“.          

ПещераПещера

Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://pa-media.net/news.php?extend.15498 )


Време за изпълнение: 0.0439 сек., 0.0057 от тях за заявки.