Новина: В Пещера официално откриха санираните 31 жилищни сгради
(Категория: Институции)
Публикувано от pamedia
петък 16 март 2018 - 15:23:47

   
Пещера


С церемонията „Рязане на лента“ в Пещера бяха открити обновени жилищни сгради. Това са 31 жилищни сгради, обединени в 3 ЛОТ-а. Символичното рязане на лентата кметът заедно с представители на фирмите изпълнителки по отделните лотове и на сдруженията на собствениците, бе извършено пред същите домове, където санирането започна преди 10 месеца.  А стойността на санирането е малко над 2 300 000 лв. Проектите се изпълняват от Община Пещера по схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG16RFOP001-2.001 „Енергийна ефективност в периферните райони”
Градоначалникът благодари на всички, които имат участие в успешното приключване на дейностите по енергийна ефективност на тези 31-на сгради. Той изтъкна, че в началото, когато процедурата за кандидатстване бе отворена, мнозина са имали съмнения, малцина са били желаещите да участват, но днес се виждат реалните резултати и това е подтикнало голяма част от пещерци да създават сдружения на собствениците с надежда да има ново финансиране.
„В община Пещера вече има създадени над 150 сдружения. Всички те ще имат възможност да подадат документите си в общинската администрация, но предварителната информация е за много по-високи критерии и изисквания към жилищните сгради.  За средства по новата програма ще се кандидатства с работен проект, който се очаква да бъде финансиран от общините. И разбира се трябва да се отбележи, че средствата, които ще бъдат отпуснати са значително по-малко. Парите за тези 47 сгради, които са обхванати до момента, бяха 8,5 милиона лева, а сега ще разполагаме с около 1 200 000 лева“, сподели Николай Зайчев.
 Освен жилищни сгради, с европейски средства бяха санирани сградите на Общинска администрация, полиция и пожарната, Ритуалната зала и Общински детски комплекс.
Пещера
Пещера
Пещера

Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://pa-media.net/news.php?extend.15862 )


Време за изпълнение: 0.0681 сек., 0.0084 от тях за заявки.