Новина: Без сигнали за корупция през 2018 г. при омбудсмана на Пазарджик, срещу „Синя зона“ сигналите са малко
(Категория: Институции)
Публикувано от pamedia
сряда 06 февруари 2019 - 12:47:12

Георги Шопов

Нито един сигнал за корупция не е постъпил през 2018 г при омбудсмана на Пазарджик Георги Шопов. Това стана ясно от представения пред медиите отчет за дейността на омбудсмана през миналата година. Този отчет ежегодно се представя пред Общинския съвет. Представянето му мина официално на 31 януари – без забележки и коментари.През изминалата година постъпилите писмени жалби при омбудсмана са 47, а устните – 76. В сравнение с 2017 година има леко увеличение на жалбите. В групата на писмените жалби най-много (33) са тези, които се отнасят до правомощията на органите на местното самоуправление, което е напълно естествено, коментира Георги Шопов. Втората основна група жалби, които очерта омбудсманът, са „проблеми на отделните хора“, които се отнасят до дейността на отдел „Местни данъци и такси“, Наредбата за организация на движението и др, а останалите 13 се отнасят до дейността на НОИ, Пожарната, Социално подпомагане, Бюрото по труда и др. институции.


Тази година правят впечатление жалбите, които са подкрепени от повече хора, като тази от жителите на Драгор – 296 човека, които искат нова пътна маркировка за улича Първа и изграждане на неравност на пътя. Решението на този проблем се отнася до взаимодействието на много институции и няма да стане лесно, коментира Георги Шопов. През годината решение се е намерило до две други колективни жалби – от 20 жители на Калугерово, които са поискали ремонт на улица Втора и от 9 души от Пазарджик за извършване на нерегламентиран ремонт около жилищен блок. Георги Шопов подчерта, че отговорите на институциите, дори и когато са отрицателни, са много изчерпателни и обективни и във всички случаи институциите са действали бързо.


За разлика от 2017-та, през изминалата година е нямало нито една жалба срещу дейността на телекомите, както и срещу решения на ТЕЛК. Доста жалби има по отношение дейността на ВиК, като най-многобройни са за разлики в отчитане на общия водомер на жилищен блок и водомерите на отделните апартаменти. При тези случаи разликата  води до преразпределяне на количеството вода, което трябва да бъде платена. Малко са сигналите срещу "Синя зона". Вероятно това се дължи на факта, че хората са се научили да търсят правата си по съдебен път.


Георги Шопов подчерта, че през годината са постъпили само 16 жалби, които не са в правомощията му и според него това е знак, че правната култура на гражданите се е увеличила. За омбудсмана като институция той коментира, че в дейността си се стреми не само да защитава интересите на гражданите, но и авторитета на институциите. 

Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://pa-media.net/news.php?extend.17419 )


Време за изпълнение: 0.0705 сек., 0.0098 от тях за заявки.