Новина: Контролните органи пасуват, не подават в прокуратурата сигнали за престъпления
(Категория: Институции)
Публикувано от pamedia
петък 23 март 2012 - 15:25:46


Липсва инициативност от страна на контролните органи, които рядко подават сигнали за нарушения. През изминалата 2011 г. в района на Окръжна прокуратура Пазарджик по сигнали на контролните органи и материали на ДАНС са образувани незначителен брой преписките и наказателните производства. Общо 18 преписки са образувани по сигнали на Националната агенция по приходите, Агенция за държавна финансова инспекция, Дирекция за национален строителен контрол, става ясно от публикувания в интернет годишен доклад на Окръжна прокуратура-Пазарджик.Най-много преписки има образувани то сигнал на НАП – 13. Две от преписките са в процес на извършване на проверка, друга преписка е прекратена и изпратена по компетентност на Районна прокуратура гр.Пазарджик, с оглед данни за  евентуално документно престъпление, а останалите  преписки са решени с образуване на досъдебно производство. Трите преписки на Агенция за държавна финансова инспекция са приключили с отказ да се образува наказателно производство. Двете преписки на Национален строителен контрол също са приключили с отказ да се образува наказателно производство.

За 2011 година в Окръжна прокуратура гр.Пазарджик се наблюдават общо 10 досъдебни производства, образувани по сигнали на контролни органи. Осем досъдебни производства са образувани въз основа изпратени от ТД НАП Пловдив съобщения за установяване данъчни нарушения в ревизионни актове. Всичките са за престъпления против данъчната система по чл.255 от НК и са в процес на разследване. В процес на разследване са и две досъдебни производства, съответно по чл.282 ал.2 и чл.283 от НК, образувани по сигнали на народен представител и на общински съветник.

През 2011 година Окръжната прокуратура в Пазарджик се е самосезирала веднъж - по повод публикация в централен вестник. Проверката се извършва във връзка с евентуално извършено престъпление по чл.360 от НК и още не е приключила.
Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://pa-media.net/news.php?extend.1771 )


Време за изпълнение: 0.0678 сек., 0.0093 от тях за заявки.