Новина: В Национално проучване на затлъстяването при ученици ще бъдат обхванати деца от 7 училища в Пазарджишка област
(Категория: Здраве)
Публикувано от pamedia
сряда 10 април 2019 - 09:50:33

  
Пазарджик


Министерството на здравеопазването в рамките на «Европейска инициатива на СЗО за наблюдение на затлъстяването при децата», стартира в края на м. март и началото на м. април, четвърто Национално проучване за оценка разпространението на свръхтегло и затлъстяване и факторите на семейна и училищна среда при деца в първи клас. Изследването ще продължи до края на месец май 2019 г.
То се осъществява от специално обучени екипи на 28-те Регионални здравни инспекции.
В националната репрезентативна извадка са включени около 3 500 деца в първи клас, навършили 7 години, от  определени на случаен принцип 199 училища в цялата страна.
В област Пазарджик ще бъдат обхванати деца от училищата НУ „Отец Паисий” –
гр. Пазарджик, I ОУ „Св. Климент Охридски” – гр. Пазарджик, ОУ „Л. Каравелов” – гр. Пазарджик, ОУ „К. Честеменски” – с. Динката, ОУ „Г. Бенковски” – гр. Велинград, ОУ „П. Р. Славейков” – гр. Пещера, ОУ „Хр. Ботев” – гр. Ракитово.
Инспектори от РЗИ Пазарджик ще извършват антропометрични измервания на децата /ръст, тегло, обиколка на талия и ханш/ и анкетно проучване, учебните заведения предоставят информация за училищната среда.
Данните от проучването ще осигурят надеждна научна информация за тенденциите в храненето и антропометричния статус при 7-годишните ученици, ще дадат възможност да се сравнят получените резултати с тези от други европейски страни и ще бъдат база за формирането на националната и европейска политики за здравословно хранене на децата.
Снимката е илюстративна
.
Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://pa-media.net/news.php?extend.17738 )


Време за изпълнение: 0.0688 сек., 0.0094 от тях за заявки.