Новина: В Деня на Конституцията Административен съд Пазарджик стартира образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“
(Категория: Институции)
Публикувано от pamedia
вторник 16 април 2019 - 19:25:13

  
admsad19_u1.jpg


В деня на честване на 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция и професионалния празник на юристите и съдебните служители, Административен съд  Пазарджик успешно стартира образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“ за учебната 2018/2019 г.
На гости на съда бяха ученици от пазарджишката гимназия „Иван Сергеевич Аксаков“ – партньор на съда в образователната програма.
Първоначално учениците присъстваха на реално съдебно заседание, а след това председателят на съда – Мариана Шотева изнесе първата лекция от образователната програмата, именно на тема „ Конституцията на Република България“.
Проведен беше дебат по въпроса „Конституция и правова държава – що е то?“, в който учениците бяха разделени на два отбора. Трима ученици влязоха в ролята на арбитри, подпомагани от съдия Шотева. Учениците показаха задълбочени познания по история на българската Конституция и изразиха аргументирани мнения по въпроса за правовата държава. Дебатът беше много оспорван и след кратко съвещание арбитрите справедливо отсъдиха равенство между двата отбора. В следващите срещи председателят на съда увери отборите, че ще им предостави възможност за реванш и за излъчване на победител.
За спомен от днешния празничен ден всеки от учениците получи за подарък Конституцията на Република България.
Председателят на съда поздрави всички юристи и съдебни служители по повод на професионалния им празник. 
admsad19_u3.jpg
Пазарджик
                     .Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://pa-media.net/news.php?extend.17775 )


Време за изпълнение: 0.0666 сек., 0.0076 от тях за заявки.