Новина: От утре започват проверки за свине в дворовете, през септември ще изплащат 300-те лева
(Категория: Институции)
Публикувано от pamedia
понеделник 12 август 2019 - 12:42:14

Епизоотична комисия

Кметовете на всички 77 населени места в област Пазарджик са предоставили списъци с доброволно умъртвени животни. От утре съвместни екипи с участието на полицаи и специалисти от Агенцията по храните започват проверки на място. Над 1800 са местата, които трябва да бъдат проверени, съобщи заместник областният управител Йордан Кожухаров след заседанието на Епизоотичната комисия. Според него над 90% от стопаните са изпълнили заповедта за доброволно заколване на животните от т.нар. заден двор.
Проверките по места трябва да приключат до 26 август, а от септември ще започне изплащането на финансовото подпомагане от по 300 лв за дезинфекция на терените за отглеждане на животни по дворовете. „Хората разбраха, че това е единственият начин за справяне със заболяването и предприеха нужните мерки“, коментира още Йордан Кожухаров.

 Към момента на територията на областта няма констатиран случай на чума – нито в малките стопанства, нито в големите ферми, нито сред дивите животни. В горите са заложени 38 селективни капани, а преди дни има и отстреляни две диви прасета – в Панагюрище и в Юндола, проби от които са изпратени в лаборатория в Пловдив.

В горите е засилен контрола на преминаване на хора по границата със Смолян, където има констатиран случай на АЧС – в с. Змеица. Дърводобивът за лични нужди също ще бъде спрян, като превенция срещу разнасянето на болестта.

Епизоотична комисияНовина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://pa-media.net/news.php?extend.18419 )


Време за изпълнение: 0.0669 сек., 0.0080 от тях за заявки.