Новина: Започва реставрацията на къща музей „К. Величков“
(Категория: Култура)
Публикувано от pamedia
вторник 13 август 2019 - 17:25:48

Пазарджик


От Регионален исторически музей – Пазарджик съобщиха, че къща музей „Константин Величков“, гр. Пазарджик, ул. „Теодор Траянов“ № 6,  ще бъде затворена за посещение в периода 20.08. – 31.12.2019 г. поради извършване на ремонтни дейности.

Проектът за укрепване, консервация и реставрация на къща музей „Константин Величков“  е изготвен от архитекти, конструктори и реставратори. Той е съгласуван с Националния институт за недвижимо културно наследство /НИНКН/ и се финансира от бюджета на Министерство на културата.

Целта на проекта „Консервация, реставрация и реконструкция на компрометирани  дървени носещи елементи на къща музей „Константин Величков“, ограда и обслужваща сграда” е отстраняване на деформираните конструктивни елементи, които застрашават конструктивната цялост на сградата, както и предприемане на мерки срещу намаляване на високата влажност в помещенията. В проектната документация са засегнати също и оградните зидове, които са с нарушена носимоспособност.

С реализацията на проекта Община Пазарджик и Регионален исторически музей – Пазарджик  имат за цел опазване и съхраняване за бъдещите поколения на къща музей „Константин Величков“ - архитектурно-строителна, художествена и историческа недвижима културна ценност с категория „национално значение“.
 
 
 
 
  Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://pa-media.net/news.php?extend.18427 )


Време за изпълнение: 0.0649 сек., 0.0081 от тях за заявки.