Новина: Гълъби полетяха от централния площад в Пазарджик за Деня на Съединението
(Категория: Интересно)
Публикувано от pamedia
петък 06 септември 2019 - 12:12:05

Пазарджик


В края на тържествената церемония за отбелязване 134-та годишнина от Съединението дузина гълъби полетяха над централния площад "К. Величков" в Пазарджик. Тя започна с вдигането на националното знаме от кмета на общината Тодор Попов. Сред официалните гости бяха народните представители Десислава Костадинова и Надя Клисурска, както и зам. областните управители Йордан Кожухаров и Петър Белчев.
Преди началото на церемонията кметът Тодор Попов поздрави номинирания кандидат-кмет на ПП ГЕРБ инж. Иван Панайотов и лично честити Празника на част от присъстващите граждани  на площада. В словото си той каза:

"Днес,  пред българския трибагреник отдаваме заслужената почит на онези смели българи, които дръзнаха да се противопоставят на непоклатими на пръв поглед политически решения, в името на идеала за единена България. Пазарджик е един от градовете, в които съединистката идея се заражда и поддържа още от самото начало. И не само се подкрепя! В Пазарджик се създава много силна и компактна група, която винаги и при всички обстоятелства отстоява и работи за нейното осъществяване. Константин Величков, свещ. Георги поп Тилев, Яков Матакиев, братя Георги и Стефан Консулови, Иван Войводов, Иван Соколов, Петър Зографски, Отон Иванов, братя Антон и Тодор Мумджиеви и Тодор Киров са най-ярките представители на тази пазарджишка група. В града тайният революционен комитет за Съединение се създава в края на юни 1885 г. „В разстояние на два месеца – пише в спомените си Тодор Мумджиев, - почти повечето граждани … бидоха посветени в делото… Из всички села бе проагитирано, всичко бе готово”.
Мога спокойно и с гордост  да заявя, като кмет на Пазарджик, че този дух на единение е жив вече 134 години.
Убеждавал съм се не веднъж в това!
Единението е в силата на пазарджиклии да отстояват правата си. То живее на сцените чрез талантливите ни изпълнители – танцьори, музиканти, актьори. Този дух е жив и в интелектуалния ни и образователен елит, който защитава родолюбиви каузи, бори се за бъдещето на децата ни – да растат начетени, свободомислещи, успешни, да отстояват себе си и да помнят корените си, да обичат своя град.
Чувството на единение е в спортните зали и терени, когато печелим призови места.
Историческото събитие, което отбелязваме днес ни завеща простичък, но много смислен текст: „Съединението прави силата!”. Това е посланието, което ако помним, ще пребъдем като общност и като нация!

Честит празник! "

Програмата продължава и в момента с изпълнения на  Ансамбъла за народни песни и танци ”Пазарджик”.
ПазарджикПазарджикПазарджик

Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://pa-media.net/news.php?extend.18531 )


Време за изпълнение: 0.0691 сек., 0.0077 от тях за заявки.