Новина: Утре откриват груповия лов на дива свиня, местен дребен и едър дивеч
(Категория: Институции)
Публикувано от pamedia
петък 04 октомври 2019 - 17:34:48

Пазарджик


Предприети са мерки за засилени проверки, свързани с безопасността по време на откриването на ловния сезон за местен дребен и едър дивеч и груповият лов на дива свиня на 5 октомври /събота/. Това разясниха днес началникът на отдел „Охранителна полиция” комисар Иван Дончев и инспектор Борис Ягодин – отговарящ за „Контрола над общоопасните средства” в отдела.  В тази връзка служителите, отговарящи по това направление в ОДМВР-Пазарджик и районните управления по места, съвместно с представители на Регионалната дирекция по горите и ловно-рибарските дружества ще вземат участие в инструктажи на ръководителите на дружинките по места. Целта е още веднъж да се напомнят мерките за безопасно транспортиране и боравене с оръжие. Проверките имат за цел да засилят вниманието на участниците в лова към опасностите, които крие пренебрегването на мерките за безопасност.

От извършения анализ в Главна дирекция „Национална полиция” са изведени на най-честите причини за допуснати предишни инциденти:
-          стрелба по шум или неясно видима цел;
-          използване на сачми с диаметър над 6 мм по време на групов лов на дива свиня;
-          неправилно боравене с огнестрелно оръжие – до неговата употреба, то не следва да е заредено, винаги трябва да е насочено в безопасна посока и да е технически изправно;
-          самоволно напускане на позицията, определена от ръководителя на лова;
-          употреба на алкохол и упойващи вещества.
Участниците в лова задължително да са екипирани с ленти, шапки или облекло с ярък сигнален цвят.
Стриктно да се спазват правилата за безопасност и противопожарните изисквания при провеждането на ловните излети.
Стриктен контрол при пренасянето на огнестрелното оръжие, което се осъществява в затворен транспортен куфар или в калъф с поставено заключващо устройство на спусъка и без патрон в патронника.
Дадени са указания на  организаторите на лова по време на инструктажите да насочват вниманието на ловците за установяване на умрели диви свине или такива с нетипично поведение, в контекста за мерките за превенция на разпространението на болестта Африканска чума по свинете.
Малко по-рано представители на ОДМВР-Пазарджик взеха участие в редовното заседание на Съвета по лова, което се проведе в сградата на Регионалната дирекция по горите в Пазарджик. 
 
 
 Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://pa-media.net/news.php?extend.18718 )


Време за изпълнение: 0.0699 сек., 0.0065 от тях за заявки.