Новина: За Празника на българските архивисти в Пазарджик ще бъдат представени документи от архива на изкуствоведа проф. д-р Атанас Божков
(Категория: Култура)
Публикувано от pamedia
сряда 09 октомври 2019 - 13:22:29

Атанас Божков

По повод Празника на българските архивисти Отдел „Държавен архив“ – Пазарджик обявява Ден на отворените врати – на 10 октомври, от 10:00 до 16:00 часа. По повод празника във фоайето ще бъде подредена и изложба с оригинални архивни документи на изкуствоведа проф. д-р Атанас Божков. Изложбата е и по повод 90-та годишнина от рождението на проф. Божков.
Проф. д-р Атанас Божков е първият български историк на изкуството, на когото е присъдена научната степен доктор на изкуствознанието. Това става през 1974 г. със защитата на докторската дисертация на тема: “Миниатюри на Мадридския ръкопис на Йоан Скилица”. Той един от основателите на катедра “История и теория на изкуството” в Националната художествена академия и неин дългогодишен ръководител. От значение за изкуствознанието за редица негови изследвания:  “Тревненска живописна школа”, “Българската историческа живопис” (два тома), “Художественото наследство на манастира “Зограф” (в съавторство с проф. Асен Василиев), “Българската икона”, “Борис Христов”, “Търновска средновековна художествена школа”, “Българско изобразително изкуство”, “Човекът и изкуството”, “Изображенията на св. св. Кирил и Методий през вековете“, “Български приноси в европейската цивилизация” и др. Богатият му и ценен архив се пази в Държавен архив – Пазарджик и утре посетителите ще могат да видят ценни документи в оригинал.
Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://pa-media.net/news.php?extend.18733 )


Време за изпълнение: 0.0661 сек., 0.0081 от тях за заявки.