Новина: XI Фолклорен фестивал „Тракийска броеница“ в Пазарджик
(Категория: Култура)
Публикувано от pamedia
петък 08 ноември 2019 - 14:44:22

Тракийска броеница

Националният фестивал за народни хора „Тракийска броеница“ ще има своето XI-то издание в Пазарджик. Негов организатор е Танцова формация „Хорце“ с хореограф и танцов ръководител Зоя Велкова. Танцьори от цялата страна ще изпълнят сцената на театър „Константин Величков“. Записването вече започна, а самият фестивал ще се проведе в последната събота на ноември - на 30 ноември 2019 г.Фестивалът е за любителски групи и формации, като няма възрастово ограничение за участниците. Всяка от фолклорните групи участва в състезателната програма с две хора с максимална обща продължителност до 6 минути, като препоръчително е едното от хората да бъде от фолклорната област, от която са участниците. Голямата ни награда е бронзова статуетка на проф. Стефан Лютаков, която е запазена марка на „Хорце“.  Освен грамоти са предвидени парични и предметни награди. Паричните награди са за класираните на първо, второ и трето място, като награди има и за участниците в надиграването на „Тракийска ръченица“. „Надиграването е едно предизвикателство към ръководителите на формациите, като ще се оценява артистичността и импровизацията. Предвидили сме и специални грамоти за най- емоционално  и за най-оригинално представяне във фестивалната програма“, заяви пред ПА медия Зоя Велкова.

Журито на фестивала е от изтъкнати професионалисти: Атанас Чолаков – ръководител на „Ансамбъл Пазарджик“ и хореографа на „Ансамбъл Пазарджик“ Костадин Низамов, както и ръководителя на ФТТ „Найден Киров” – Русе - Богдан Донев.

Като домакин „Хорце“ ще участват извън класирането, каквато възможност има за всички желаещи да се включат във фестивала. Пазарджишките домакини ще изиграят на сцената едно автентично българско хоро – „Камишица“ от Тракийска етнографска област и „Китка от тракийски хора“. Ръководителят на „Хорце“ Зоя Велкова отправи специална покана към любителските фолклорни състави от Пазарджик и региона да се включат във фестивала без значение дали ще участват в състезателната част или само в свободната програма.

След фестивалната програма е предвиден открит урок за всички желаещи, воден от хореографа на „Ансамбъл Пазарджик“ Костадин Низамов. Организаторите обещават през целия ден на 30 ноември, докато трае фестивалът, площадът пред театъра да бъде озвучен с музиката, на която играят участниците и всички, които желаят, ще могат да се хванат на хоро на открито.

Тракийска броеницаСнимки: Танцова формация "Хорце"
Катя Бузник
Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://pa-media.net/news.php?extend.18946 )


Време за изпълнение: 0.0712 сек., 0.0102 от тях за заявки.