Новина: Държавен архив - Пазарджик показва филм за първия митинг в Пазарджик - на 3 декември 1989 г., на колодрума в "Острова"
(Категория: Институции)
Публикувано от pamedia
понеделник 02 декември 2019 - 16:45:02

demokratsia19.jpg

По повод 30 години от началото на демократичните промени в Пазарджик, Държавен архив – Пазарджик ще покаже съхранен видеоматериал – запис от митинг на независимите демократични организации и движения, проведен на 3 декември 1989 г. на колодрума в парк “Острова”.
Ентусиазмът, големите надежди и очакванията за демократични промени, справедливост и по-добър живот са в основата на изказванията на присъстващите на митинга тогава: д-р Константин Тренчев – председател на Независимия профсъюз “Подкрепа”, Мария Бойкикева от Клуб за подкрепа и гласност, Веселин Кандимиров – Независимо дружество “Екогласност”, Димитър Бранков – работник, от Независимо дружество за защита правата на човека в България, както и неговия основател и първи председател Илия Минев, Димитър Баталов – председател на Клуба на репресираните след 1945 г., Владимир Чорбаджийски – член на дискусионния клуб “Демокрация” – Пазарджик, Лили Тодорова – журналистка, Николай Комсалов – работник от СККИ “К. Русинов” – Пазарджик, Красимира Василева – актриса от ДТ “К. Величков” – Пазарджик, Емил Кошлуков – председател на организационния комитет на Независимите студентски дружества в България, проф. д-р Жельо Желев – Клуб за подкрепа на гласността и преустройството, Антон Демерджиев – актьор, Георги Спасов – член на Клуб за подкрепа на гласността и преустройството в България, заместник председател на Българския хелзински комитет и член на Националния съвет на Независимия профсъюз “Подкрепа”.

Всички граждани, за които  първите стъпки на демократичните  промени в Пазарджик преди 30 години представляват интерес, могат да гледат видеозаписа от първия независим, непартиен и неправителствен митинг в Пазарджик на 3 декември 2019 г. (вторник) от 11,30 часа в залата на Община Пазарджик в театъра (до постоянната експозиция “Никола Манев”). Поканата е от организаторите - Държавен архив – Пазарджик.
 
 
 
 
 
 Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://pa-media.net/news.php?extend.19031 )


Време за изпълнение: 0.0668 сек., 0.0084 от тях за заявки.