Новина: „По пътя с тях“ – учениците на Марин и Светозара Кузеви показват портрети на велики личности с принос към Пазарджик
(Категория: Култура)
Публикувано от pamedia
четвъртък 21 май 2020 - 19:28:35

k_vel2020.jpg

Марин Кузев и Светозара Кузева и техните ученици започват от днес – в празничния за Пазарджик ден, проект, посветен на велики личности, които имат съществен принос към града ни. И тъй като времето не предполага да бъдем заедно физически, те са избрали да ни съберат духовно в социалните мрежи.
Идеята на виртуалната експозиция „ По пътя с тях” е ученици от последните 4 години от школата да представят нарисувани от тях портрети на най-утвърдените имена на културата и изкуството, свързани с град Пазарджик. Личности, които са от национално значение.

„Това е проект, който среща лицата от портретите с ръцете и съзнанията на талантливите млади хора по Пътя им, който е общ днес, затова го нарекохме „ По пътя с тях”.  Това е нашата почит към общата ни памет, която искаме да запазим за бъдещите поколения“, обявиха на фейсбук страницата си двамата художници и ръководители на школата – Марин Кузев и Светозара Кузева.

Първият представен портрет е на едно от емблематичните лица на Пазарджик – Константин Величков. А негов автор е Мариана Танова.


„Той е бил всичко!
И революционер, и заточеник, и политик: народен представител, министър, дипломат, и преводач, и художник, и писател, и адвокат, и учител…..създател на Художествената академия в София, и благодарение на това много от нашите ученици учат и завършват там.
Константин Величков е роден в Татар Пазарджик .
Константин Величков е поел великите си дела По пътя от нашия град! Той е един от най-великите български възрожденци!
Поклон пред великия Константин Величков!“

Това са написали организаторите на Фейсбук страницата „Рисуването с Марин Кузев и Светозара Кузева“ и на Инстаграм профила kuzev_art_school, където се реализира проектът. Всяка вечер от 19ч. ще бъде представян нов портрет, рисуван от учениците.

kuzevi2019.jpg
Марин и Светозара КузевиНовина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://pa-media.net/news.php?extend.19996 )


Време за изпълнение: 0.0668 сек., 0.0086 от тях за заявки.