Новина: Връстници ще обучават връстници в кампанията в Панагюрище за превенция на ХИВ/СПИН
(Категория: Здраве)
Публикувано от pamedia
четвъртък 11 октомври 2012 - 13:20:27


Младежи от Панагюрище ще се включат в информационната кампания на Клуб „Връстници обучават връстници”, която цели превенция и контрол на ХИВ и СПИН сред младите хора. За участие са поканени младежи в най-голям риск, във възрастова група от 15 до 24 г. и представители на институциите с отношение към темата, съобщиха от Фонд за превенция на престъпността ИГА-Пазарджик.
Дискусията с младите е на 12 октомври (петък) от 14:00 часа. в сесийната зала в сградата на Община Панагюрище, след което ще бъдат раздадени здравно-образователни материали и презервативи по улиците на град Панагюрище и селата Попинци и Бъта.

Клуб „Връстници обучават връстници” функционира вече четвърта година в Пазарджик. В него са обхванати 30-тина младежи и девойки, които са избрали в свободното си време да работят по един общественозначим проблем и така да допринесат за разрешаването му. Обединява ги идеята, че ХИВ/СПИН може да бъде заплаха за всеки един от нас, затова трябва да знаем своя ХИВ статус.

Младите доброволци популяризират нерисковото поведение чрез здравно-образователни сесии, мотивират своите връстници да се изследват за ХИВ, правят демонстрации за поставяне на презерватив, провеждат неформални разговори, изготвят и разпространяват информационни материали, придружават за изследване в КАБКИС, привличат съмишленици. И най вече - дават личен пример.

Клубът реализира дейността си в рамките на Компонент 7: „Намаляване на уязвимостта към ХИВ на младите хора в най-голям риск (15 - 24 г.) чрез увеличаване обхвата на услугите и програмите, насочени към младежи”, който е част от Програмата на Министерство на здравеопазването „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН”. В Пазарджик този Компонент се координира от Фонд за превенция на престъпността - ИГА.Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://pa-media.net/news.php?extend.3258 )


Време за изпълнение: 0.0700 сек., 0.0093 от тях за заявки.