Новина: Съдът разпитва 5 часа Муафак ал Асад, предстои да бъде изслушан звукозаписът. Делото продължава на 28 ноември /видео/
(Категория: Институции)
Публикувано от pamedia
понеделник 29 октомври 2012 - 18:04:18


Делото срещу 13-те обвиняеми за радикален ислям ще продължи на 28 ноември с разпит на защитените свидетели, за които днес не стигна времето.  Съдия Ивета Парпулова насрочи и следващите заседание последователно от 17 до 21 декември. 


След като почти 5 часа бе разпитван  Муафак ал Асад, предстои да бъде изслушан звукозаписът от днес, така, както поиска защитата му. Целта е да се установи има ли разминавания между стенограмата и показанията на Ал Асад.
Целият следобед бяха четени показанията му в досъдебната фаза, включително и пред съдия. От преобладаващата част той се отрече. 
 В разпита пред съдия Муафак ал Асад е казал, че по време на семинари в Истанбул на присъстващите  там е съобщено, че ръководител на организацията на „Ал Уакф Ал Ислями” за България  ще бъде Саид Мутлу.  Дадена им е програмата, според която във всяка джамия трябва да има курс по Коран, който да обучава по десет момчета, те да обучават още по пет,  докато станат  500.
Дадени са им документи от мюфтийството, които им осигуряват достъп навсякъде в страната, за да проповядват, но основната цел била да се смени традиционният ислям в България със салафитски.
Парите са пристигали чрез хора, ходили на поклонение в Саудитска Арабия.
Но днес Муафак отрече да е получавал и раздавал пари, освен на джамията. Не знае от къде са файловете, намерени на компютъра му, както и флашка в колата му.
Първият от файловете иззети от личния му компютър като веществени доказателства съдържа Програмата на организацията „Ал Уакф Ал Ислями”, вторият - текстове на български език и представлява отчет за участниците в организацията, броя им и средствата, които са получили, но според Муафак това не е писано от него. За файл с таблици на арабски обвиняемият заяви, че не той е авторът, а някой му ги е изпратил, шестият файл на български представлява програма за  работа със студенти от Югозападния университет в Благоевград, но Ал Асад твърди, че не е работил със студенти от Югозападния университет и не е ходил в Благоевград.
След шумните митинги на националистическите партии, разотишли си по обед, в Градската градина до тъмно остана малка група близки и поддръжници на обвиняемите.

 Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://pa-media.net/news.php?extend.3385 )


Време за изпълнение: 0.0671 сек., 0.0085 от тях за заявки.