Новина: Христо Дюлгеров показва „Рецикли“ в ХГ „Ст. Доспевски“
(Категория: Култура)
Публикувано от pamedia
понеделник 10 октомври 2011 - 13:29:41

hrdul.jpg
В Художествена галерия „Станислав Доспевски“ ще бъде показана изложба металопластика на Христо Дюлгеров. Изложбата ще бъде открита на 14 октомври и ще остане в галерията до 18 ноември 2011.

Персонажи и предмети, измайсторени от ръцете на автора и включени в експозицията: "Хитър Петър и Настрадин Ходжа", "Бай Ганьо", "Виолончелистка", "Свети Георги", "Римска колесница".


Христо Дюлгеров е от Тополовград и става още по-известен преди време с направата на триметрова статуя на Исус Христос в родния му град. Скулптурата е единствена по рода си у нас. На гърба на монумента са изсечени Десетте Божи заповеди. Монтиран е пред храм „Света Богородица" с лице към града.
Дюлгеров е автор и на "Златната камила" – статуетката, която ежегодно се връчва на победителите в "Международния фестивал на любителските комедийни театри" в Тополовград.

Сегашната изложба представя шест от металопластиките му (творбите като тематика са пет, но една от тях е двуфигурна). За първи път авторът работи ковано желязо, досега се е изявявал само в областите на дърворезбата и живописта. Художникът споделя, че работата с този материал е тежка и изработването на всяка творба отнема месеци.Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://pa-media.net/news.php?extend.398 )


Време за изпълнение: 0.0434 сек., 0.0044 от тях за заявки.