Новина: Първи кръг от Държавното първенство по корабомоделен спорт за скоростни модели - класовете А/В
(Категория: Спорт)
Публикувано от pamedia
понеделник 03 юни 2013 - 11:57:00


Кирил ДимитровАкваполигонът в Пазарджик в почивните дни се изпълни с характерния шум от моторите на участниците в първия кръг от Държавното първенство по корабомоделен спорт за скоростни модели - класовете А/В.
Преди това при отлични условия и прекрасната обстановка в парк-остров "Свобода" се проведе и лагер-сбор на проектонационалния отбор в подготовка за Световното първенство във Франция. Още с първите официални стартове пазарджишките състезатели подсказаха, че ще търсят място в челното класиране.
С отличният си резултат от 169,014 км/ч в клас А1/модели с двигатели с вътрешно горене/ДВГ/ до 3,5 куб.см./


Борислав Димитров поведе в класирането и се пребори за златото, следван от миналогодишния шампион – варненеца Георги Миров. В клас А2 успешен резултат записа единствено Владимир Миров - Варна  със скромните 118,420 км/ч. В клас А3 /до 6,5 куб.см./ - доайенът в тези класове, нашият Кирил Димитров (на снимкта), който наскоро навърши 70 години, успя да се наложи със 156,110 км/ч, следван от миналогодишния шампион и рекордьор Лазар Лазаров – Видин - 127,450 км/ч.
Изключително оспорвано се проведоха стартовете в клас В1 /с въздушен винт и ДВГ до 2,5 куб.см/. Тук с отличния резултат от 276,923 км/ч златото заслужи пловдивчанина Асен Танев, който е и консултант на пазарджишкия отбор, а и досегашен световен шампион. Другите му съграждани - Георги Кабаков и Божидар Танев се задоволиха със среброто и бронза. Добър и обнадеждаващ резултат даде нашият Спас Влайков- 218,181 км/ч, но остана пети.
При юношите в клас В1 се наложи русенецът Димитър Димитров със 191,490 км/ч, а среброто заслужи нашият Димитър Димитров-133,330 км/ч. За съжаление, другият ни юноша Кристиан Горанов / сребърен медалист от Европейското приз м.г./, не успя да стартира модела си и ще трябва да чака квота за световното на втория кръг. Единствено успешен старт в клас А1Е / модели с електродвигатели/ направи пазарджишкият юноша Димитър Костадинов  с фантастичният резултат от 195,016 км/ч. и то само на 4 км/ч от републиканският рекорд при мъжете / Митко м.г. бе четвърти на европейското/. Всички останали състезатели и при мъжете и при юношите записаха нули.
И така, с два златни медала от баща и син Кирил и Борислав Димитрови и бронз за юношата ни Димитър Костадинов и неговият шампионски резултат в „електричките”, пазарджишкият Модел яхт клуб започва да си връща позициите в тези така динамични и атрактивни класове корабни модели, а в това се увери многобройната публика в Деня на детето. 
На разбора от Държавното и лагер-сбора, националният треньор Владимир Миров определи разширеният състав за Франция и „твърдите” в списъка - от пазарджишкият клуб това са Борислав Димитров, Димитър Костадинов и Кристиан Горанов, а Спас Влайков ще почака квотата си във втори кръг в края на месеца, който отново ще бъде тук в парка-остров "Свобода”.

змс Д.Ганчев      Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://pa-media.net/news.php?extend.4901 )


Време за изпълнение: 0.0589 сек., 0.0048 от тях за заявки.