Новина: Панагюрище ще настеле с гранит централния си площад
(Категория: Институции)
Публикувано от pamedia
четвъртък 10 юли 2014 - 18:04:02


Панагюрище, проект, За разлика от унифицираната посткомунистическа площадна действителност, облечена в бетонови кубчета, Панагюрище държи на естествения материал и ще подмени настилката в центъра на града, но не с досадно еднакви кубчета, а с гранитни плочи. Така центърът на Панагюрище ще стане уникален с това, че е ремонтиран, но не е бетониран.Ремонтът е заложен в проекта: "Панагюрище – общински център с устойчива и екологична градска среда и високо качество на живот", чието начало на изпълнението беше обявено на пресконференция от кмета Никола Белишки. Проектът е на стойност 5 милиона лева, като 85% от стойността му е от Европейският фонд за регионално развитие на Европейския съюз, 10 % - съфинансиране от националния бюджет, а собственото съфинансиране от страна на Община Панагюрище е в размер на 5 % .
В проекта е заложено някои от съществуващите гранитни стъпала, които са ръчна изработка и са в отлично физическо състояние, да бъдат запазени, като по този начин ще се постигне приемственост. Пътеката към Мемориален комплекс “Априлци” ще бъде реновирана с допълнително озеленяване и осветление. На самия паметник ще бъде изградена нова прожекторна система за осветление през тъмната част от денонощието. В проекта са включени и пространството пред Хотел СПА “Каменград” и градския парк. По думите на арх. Косев алейните връзки в парка са исторически насложени и ще бъдат запазени. При реализирането на проекта ще бъдат подменени бордюрите, фонтана ще бъде възстановен, детската площадка – обновена, ще бъде  изграден и фитнес център на открито. Съществуващата пасарелка над реката ще бъде подменена с нова, а зелената площ зад пазара – изцяло реновирана с автоматични поливна система.
Изпълнител на строително-монтажните работи е “САГРАДА” ООД, град Пловдив, с управители и съдружници Боряна Панайотова и  Димитър Юнаков. Строителният надзор ще се осъществява от “Полимит консулт” ООД, съобщиха от администрацията на Община Панагюрище.

Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://pa-media.net/news.php?extend.7210 )


Време за изпълнение: 0.0683 сек., 0.0081 от тях за заявки.