Новина: РЗИ ще разпредели защитни облекла срещу ебола - в Спешна помощ и в Инфекциозното отделение
(Категория: Здраве)
Публикувано от pamedia
петък 21 ноември 2014 - 11:49:44


Димитър ВучевСъс защитни облекла, предназначени за медицински персонал при потенциални случаи на ебола, разполага Регионална здравна инспекция – Пазарджик, съобщи директорът ѝ д-р Фани Петрова. Те ще бъдат разпределени между Инфекциозното отделение на МБАЛ - Пазарджик и Центъра за спешна медицинска помощ, като в РЗИ също ще бъдат оставени от предпазните облекла. Д-р Петрова заяви, че Пазарджик има готовност да реагира при съмнения за подобно инфекциозно заболяване.Експертът по инфекциозни болести доц. Димитър Вучев препоръча да не се всява излишна паника сред населението и посочи, че грипната епидемия има далеч по-голям потенциал да се превърне в пандемия, отколокото заболяването ебола, което е болест на най-бедната част от Африка, където живеят в беднота и мизерия.
"Еболата тази година дойде като върла медийна атака. Комуникациите най-вероятно са причина за разпространението - предимно полетите, но ебола е разпространена предимно в страни с голяма мизерия и нищета и се предава чрез телесни течности, поради което личната хигиена е най-важна", подчерта доц. Вучев. Не е възможно да се заразите с ебола от дръжката на вратата или от боравене с пари, вирусът не се пренася от насекоми, нито пък по въздушно-капков път, както грипа.
За пръв път опасното заболяване е регистрирано през  1976 година, когато смъртността от него е била около 90%. Сега, въпреки че броят на заболелите е много по-голям, смъртността е далеч под това ниво - около 50%. Заболяването се развива много бързо и агресивно, като първите му симптоми са грипоподобни.
Доц. Вучев препоръча на тези, които им предстои пътуване до Централна Африка и конкретно до трите страни Гвинея, Либерия и Сиера Леоне, да го отложат. Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://pa-media.net/news.php?extend.7938 )


Време за изпълнение: 0.0663 сек., 0.0083 от тях за заявки.