Новина: Пазарджик отбеляза 137-та си годишнина от Освобождението
(Категория: Институции)
Публикувано от pamedia
сряда 14 януари 2015 - 13:38:56


15 януари, Пазарджик, Пред паметника на ген. Брок в Пазарджик се състоя поклонение пред загиналите за освобождението на града. Директорът на Регионалния исторически музей Борис Хаджийски припомни паметните дни от края на 1877 и началото на 1878 година.
"В студената нощ на 31 декември 1877 година цялото християнско градско население полуголо и неподготвено за бягство е насила откарано на гарата и хвърлено на снега със забрана да се палят огньове. На следващия ден на разсъмване, настъпващите откъм София руски войски прекъсват железопътната линия и се явяват на гарата.
15 януари, Пазарджик, Отстъпващите в паника към пловдивското поле разбити турски войски и местното турско население опожаряват моста на река Марица. Запалена е и богатата Варошка чаршия. Две трети от града са обхванати в пламъци". След това пристигат първите руски кавалеристи.
"Наш съгражданин, свидетел на събитията,  саморъчно е написал в книгата на местния дюлгерски еснаф: "На 1878 лето, януари, ден 2-ри, понеделник, дойдоха русите в нашия град и ни освободиха от турското иго". И оценил значимостта на ставащото в града, авторът добавя: "Да се знае" и сякаш отправя към днешните поколения и към самите нас - "И да се помни!" Това припомни пред събралите се пазарджиклии директорът на музея Борис Хаджийски. Пред паметника на ген. Брок цветя поднесоха областният управител на Пазарджик Трендафил Величков, общински служители, общински съветници, общественият посредник Иван Димитров, представители на политически партии, членове на съюза на офицерите и сержантите от запаса, учители ветерани, представители на институциите, както и много граждани.


Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://pa-media.net/news.php?extend.8129 )


Време за изпълнение: 0.0669 сек., 0.0083 от тях за заявки.