Новина: За законодателство за условията на труд за работници от трети страни настоява Илияна Йотова
(Категория: Институции)
Публикувано от pamedia
вторник 02 юни 2015 - 17:06:51


Илияна Йотова"Трябва да напишем законодателство за условията на труд за работниците от трети страни, за да защитим интересите на нашите собствени граждани.", каза Илияна Йотова - зам. председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП при представянето на доклада за тежката експлоатация на труда, изготвен от Агенцията за основните права в ЕС. По-рано днес Групата на социалистите и демократите в ЕП се обяви за политика на нулева толерантност към експлоатацията на труда.


Според българският евродепутат това е свързано и с борбата с трафика на жени и проституцията. Тя добави, че за съжаление, европейското законодателство все още не дава достатъчна социална защита на нискоквалифицирания труд. Предизвикателствата пред всички държави членки са огромни, защото пред прага на Европа е огромна вълна от бежанци, каза още г-жа Йотова.

"Не само граждани на трети страни стават жертва на експлоатация от недобросъвестни работодатели. В техния капан попадат и много граждани на ЕС", каза Илияна Йотова. Изследването показва, че фирмите, които злоупотребяват с труда на работниците в ЕС често остават неразкрити и ненаказани. В това число влизат както редица фирми посредници с изрядна документация за намиране на работа, така и работодатели с редовни разрешителни.

"Европейският парламент предлага на ЕК по моя инициатива да направи изследване за недекларирания труд при жените в ЕС", заяви Илияна Йотова. "Очаква се Европейската комисия да одобри пилотния проект за изследването, който предложих от името на Комисията по равенство на половете в Европейския парламент. Надявам се да имаме положителен отговор в началото на септември т.г., защото проблемът с експлоатацията, особено на българки, е много сериозен във всички държави членки на ЕС. Трябва да имаме поглед върху реалните нива на недекларирания труд, който полагат нашите съграждани, за да намерим най-добрия начин, по който да прилагаме европейското законодателство.", коментира в заключение Илияна Йотова.
Новина от ПА МЕДИЯ Пазарджик
( http://pa-media.net/news.php?extend.9043 )


Време за изпълнение: 0.0683 сек., 0.0084 от тях за заявки.