nac_graf_izl_g_geras2021.jpg

160 творби от 69 автори ще могат да се видят подредени в експозиция по време на към IV издание на Националната графична изложба на името на Георги Герасимов, съобщиха от Художествена галерия „Станислав Доспевски” в Пазарджик, която е организатор на изложбата под патронажа на кмета на Пазарджик Тодор Попов.

През 2015 г. Художествена галерия „Станислав Доспевски” Пазарджик организира първата Национална графична изложба на името на Георги Герасимов с желанието да почете и популяризира името и художественото наследство на големия български художник, чрез даване на поле за изява на съвременните автори в жанра.

На 1 октомври ще се открие четвъртото издание на биеналето. Подобно на предишните изложби и сега участват както утвърдени автори, така и много млади графици. В статутът на изложбата се предвижда Награда за млад автор до 35 години – диплом, плакет, премия от 1200 лв. и покана за самостоятелна изложба в галерията. Тази инициатива дава добра възможност за творческа изява на отличеният млад автор и представянето му пред ценителите на изкуството в град Пазарджик.

Жури от 7 члена определи номинациите и наградите, обявени в статута на изложбата, а имено: три равностойни награди; награда за млад автор, награда на Съюза на българските художници; почетна награда за принос към българското графично изкуство. Ето какво пише един от членовете на журито, изкуствоведът проф. д-р Галина Лардева: „От важно значение за облика на форума е и тематичното богатство на участващите в него произведения. Множество съвременни проблеми са изведени не толкова в своята новинарска актуалност, колкото в перспективата на културната и цивилизационната памет: консуматорството, унификацията на индивиди и предмети, образните матрици, светът на медиите и техниката и техните устойчиви, но подлежащи на трансформация знаци, природата, урбанистичните ракурси и детайли, но също и митологичното мислене и т.н.”

Посвещаването на Националната графична изложба на името на Георги Герасимов не е случайно. През 1977 г. художникът завеща на родния си град – Пазарджик цялото си движимо и недвижимо имущество: къщата и ателието, които днес са къща музей „Георги Герасимов”, апартамента в София, „за да бъде предоставен за квартира на талантливи ученици и студенти, които се учат в художествената гимназия или художествената академия в гр. София…” (според волята на дарителя) , над 6000 художествени творби (графики, рисунки, маслени платна, проекти), 122 ценни лични вещи с музейна и етнографска стойност, над 1700 книги и списания и личен архив с дневници, съдържащи мирогледът на твореца за света и живота. Дарението е наистина впечатляващо!

Оказва се, че в днешно време тази традиция е намерила своята приемственост и сред съвременните автори на графиката. В четвъртото издание на биеналето Национална графична изложба на името на Георги Герасимов има рекорден брой дарения – 33 творби от 23-ма автори. Графиките ще станат част от богатия фонд на галерията, за да бъдат съхранени, опазени и показвани на идните поколения.
Loading...