zimni2022aaa6.jpg

За 47-ми път в зала „Маестро Георги Атанасов“ в Пазарджик прозвуча „Българска рапсодия ВАРДАР“ на Панчо Владигеров на откриването на поредните „Зимни музикални вечери – Проф. Иван Спасов“. Гости на официалната първа вечер бяха заместник- министърът на културата Весела Кондакова, областният управител Иван Васев и омбудсманът на Пазарджик Георги Шопов. Кметът на Пазарджик Тодор Попов отбеляза, че повече от 20 години Пазарджик не е имал такава чест – да посрещне на фестивала официален гост от изпълнителната власт.

В своето приветствие Тодор Попов посочи, че за пръв път Министерството на културата е подало ръка на Общината, осигурявайки финансиране за единствения музикален фестивал за класическа музика с такава дълголетна история. Той подчерта, че дълголетната традиция на "Зимни музикални вечери" е доказателство за постоянство, въпреки всички предизвикателства.

Zimni2022aaa2

На откриването на съпътстващата изложба под наслов „Класическата музика и Пазарджик“ кметът заяви, че е горд с историята на фестивала и културните традиции в Пазарджик.

Zimni2022aaa4

Zimni2022aaa5

Изложбата беше представена от Георги Геров, уредник „Нова история“ в Регионален исторически музей.  В изложбата са включени материали от музея и от Регионална библиотека „Никола Фурнаджиев“ – Пазарджик. Интерес представляват оригиналните костюми на проф. Иван Спасов и примабалерината София Бобчевска. Изложбата включва още снимки, грамоти, плакети и орден "Св. св. Кирил и Методий" - I степен, с които са наградени Симфоничен оркестър - Пазарджик и музикално дружество "Маестро Г. Атанасов". А РБ „Никола Фурнаджиев представя личностите на Маестро Г. Атанасов и проф. Иван Спасов чрез литературни текстове и публикации в периодичния печат от преди повече от век.

„Това са 47 години история и просъществуването на нещо в България в продължение на 47 години е равно на подвиг. Горд съм, че в последните години на предизвикателства ние правим всичко възможно тази традиция да не последва съдбата на много неща, които вече са само спомен.

„Горд съм, че толкова години успяваме да съхраним един изключително добър оркестър, който е на европейско ниво, и това се дължи на маестро Паликаров. А община Пазарджик само финансово подпомага оркестъра. Няма да се уморя да повтарям, че културата, а и спорта, са важни социални инструменти, с които да моделираме положителни модели на поведение. Защото с кое се гордеем най-много?! – с нашите музиканти, с нашите спортисти, които прославят нашия град“. Това заяви кметът при откриването на фестивала и добави: „Правим този фестивал, защото Пазарджик има сетивност  за това изкуство. Този фестивал е на нашия град, на хората в града. И съм горд, че имаме такъв оркестър и този фестивал!“.

Zimni2022aaa

В своето приветствие заместник- министърът на културата Весела Кондакова посочи, че Министерството е осигурило финансиране от 26 хиляди лева за организиране и провеждане на най-престижния музикален форум в Пазарджик, който е част от националния културен календар.

„Съхранявайки ревностно тази хубава традиция през годините, всички вие показвате на младите хора, че за културата границите никога не са били препятствие, а универсален език на музикално-сценичното изкуство. То има силата да ни води към вселената на прекрасното и възвишеното, към един по-добър и хармоничен свят“, каза зам.-министър Кондакова.

Фестивалът "Зимни музикални вечери. Проф. Иван Спасов" продължава до 30 януари. Входът за концертите е свободен.


zimni2022aaa3.jpg


Loading...