karmene_bebe.jpg

По повод Световната седмица на кърменето 1-7 август, РЕКИЦ "Читалища" - Пазарджик и РЗИ - Пазарджик започнаха Информационна кампания за ползите от кърменето. Чрез читалищата в областта започна издирване на стари знания, предания, легенди, истории, снимки и практики за кърмене в отделните населени места в региона. Цел на проучването е опазването и предаването на нематериалното културно наследство на България и послание за формиране на позитивни нагласи за кърмене сред младите майки.

Секретарят на НЧ „Просвета-1911”- с. Розово – Васка Спасова се включва в инициативата със своя история и снимка. В нея тя разказва за традицията на кърменето в нейното семейство и за това как е кърмена от баба си, която по същото време е кърмила и чичо ѝ:

 

 

,,Дълбок поклон, мила бабо,

Прекланям се пред теб, защото в много трудни времена ти роди, кърми твоите 8 сина.

На баба разказите бяха дълги. През годините всичко е било оскъдно. И може би затова кърменето е било продължително.

Аз вече съм от по новото поколение, но продължих казаното от баба , че колкото повече децата се кърмят, са по-здрави. Затова и синовете на баба са дълголетници. Продължих традицията на баба и кърмих моите деца до 2 години.

Бабите са най-прекрасни! Тя отгледа и кърми и мен. Знам, че ѝ е било много трудно. Защото всяко едно от  децата си го е кърмила, докато се роди другото.

Най-малкият син на баба е мой чичо и сме родени в далечната 1956 година.Тя едновременно е кърмила и двамата. Затова много я обичах  - като майка, закърмена съм от нейната кърма.

Кръстена съм на баба и нося хубавото име Васка.

Затова   може би толкова ми липсваш, бабо!”
Loading...