RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Лишаване от свобода до 5 години грози управителя на "Екоинвест" за измрялата риба в Марица
Пазарджик
Към настоящия момент е образувано досъдебно производство по чл.352 от НК, вчера беше повдигнато и обвинение на едно лице за това, че е допуснало замърсяване на водното течение на р. Пишманка в района на вливането и в  р. Марица и това ги прави опасни за животните и растенията както и за това, че управлява опасни отпадъци не по установения от Закона ред, съобщи Окръжният прокурарор на Пазарджик Васил Малинов на нарочно свикан брифинг по повод  изтровената риба в р. Марица.
По повдигнато обвинение се предвижда лишаване от свобода до 5 години и глоба от 5 до 30 хил. лева. На управителя на "Екоинвест" Орлин Тасев е определена парична гаранция в размер на 20 000 лева.
Направени са 11 огледа, включително и на други фирми, които се занимават с подобна дейност. Разпитани са 25 човека. Взетите проби от р. Пишманка и р. Марица са изпратени за изследване в лабораторията на МВР в столицата.
Окръжният прокурор сподели, че е бил изненадан от количеството на отпадъците в предприятието, като уточни, че основно са пластмасови бутилки.

Директорът на РИОСВ – Пазарджик Костадин Гешев обяви, че на фирмата ще бъдат наложени две санкции по 50 хиляди лева, които са максималните: за установеното замърсяване в събота и за повторност на деянието. За 2019 година фирмата е санкционирана два пъти, но превишенията са били значително по-малко.

"Фирмата от 2019 г. започна преустройство, практически изграждане на нова пречиствателна станция. Тя вече е готова и от около един месец започва налаждане на показателите. Днес колегите пак бяха там, взеха проби от пречиствателната станция, за да може евентуално да стартира пак производството, което беше спряно в събота. Визуално водата изглежда добре, но пробите ще покажат как е. Започне ли да изпуска пречистени води, няма причини предприятието да не работи. Замърсителите основно са пластмасови власинки. За нас причината е залпово замърсяване, което е тръгнало вечерта в петък. Ние практически хванахме "опашката" му. В предприятието работят 300 човека". Това обясни Костадин Гешев и добави, че според предоставените му резултати от пробите няма такива превишения, които да са опасни за живота и здравето на хората. Според него тепърва предстои експертизата да доказва, дали констатираното замърсяване, е единствената причина за умрялата риба. Тя трябва да е готово до десетина дни.

"Стиковката между институциите беше незабавна. Успяхме бързо да реагираме на сигнал, който дойде на тел. 112. И между дирекциите на МВР в Пазарджик и Пловдив и Пазаржик, Окръжна прокуратура и РИОСВ. Бяха сформирани незабавно екипи, които да действат по най-бързия начин, защото става въпрос за живота и здравето на хората. Всеки един е длъжен да спазва законите и всички ние работим за това. Организацията беше на перфектно ниво. Затова и успяхме." Така директорът на ОДМВР – Пазарджик  комисар Ивайло Тишев коментира действията на правоохранителните органи и екоинспекцията по случая и увери, че опасност за живота и здравето на хората няма.
Пазарджик


Тази страница е видяна: 2562

 Публикувано от: pamedia на понеделник 27 януари 2020 - 17:06:42

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
И от Община Велинград уверяват, че измрялата риба в р.Еленка е от миене с натриев карбонат
РИОСВ Пазарджик ще санкционира с общо 12 хиляди лева „Биовет”АД, „ВКС” Пещера и „ВиК” Батак за измрялата риба в Стара река
Ахмед Муса и останалите подсъдими по делото за радикален ислям получиха присъди между 8 и 1 година лишаване от свобода
“Екоинвест” преустанови производството си, властите информират за преустановено замърсяване на водата на река Марица
Мъртвата риба в Марица при сeло Огняново е заради сезонното маловодие, според РИОСВ
Чакат се резултатите от пробите на водите на Марица и Пишманка след сигнал за умряла риба
115 години от убийството на Алеко Константинов
Историята за построяване паметниците на писателя на лобното му място и на остров “Свобода”
Открито писмо от управителя на МБАЛ - Велинград д-р Атанас Ташев
Кметовете ги грози глоба до 4 хиляди лева, ако допуснат паленето на гуми в огньовете на Сирни Заговезни
ЕКОИНВЕСТ организира две кръгли маси за внедрена пилотна технология за пране на полимерни отпадъци по проект „EcoPlastPran“

ПГМЕТ


Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5348 сек., 0.4509 от тях за заявки.