pmg_praga1.jpg

Изключително удовлетворени от своето участие в мобилност по проект “Критично и креативно мислене - пътят напред” в чешката столица, се завърнаха единадесетокласниците Ая Кожухарова, Виктор Вукев, Габриела Неделчева, Николай Стоянов и техния ръководител Мирослава Такева.

Ученическият обмен беше реализиран в периода 19 - 24 февруари и включваше дебати, работилници за анализиране на медийно съдържание, както и културна програма. Българският екип получи специална похвала от  учителя по английски език в частно училище “Яна Палаха”, Джон Уоли. Той беше впечатлен от подходящо подбраните и добре представените аргументи по време на дебатите. Учениците споделиха своето удовлетворение от преживяваниятат си в гр. Прага.

 

Габриела: Имахме възможност да посетим най-красивата европейска столица. Това посещение ни обогати културно и емоционално.  Подобрихме уменията си за провеждане на дебати, за критично мислене, за осмислянето и решаването на проблеми, разграничаването на пропагандата, на фалшивата новина от истинската и куп други умения, върху които работим от началото на проекта в нашата гимназия през юни 2021 година.  Запознахме се с архитектурата на града, която е невероятно красива. Видяхме редица забележителности в и около Прага - Карлов мост, катедралата Св. Вит, стената на Джон Ленън, мостът на Дявола, Мала страна, Астрономическият часовник, въртящата се глава на Франц Кафка, Танцуващата къща, малкото градче Кутна Хора и още много красиви улички и спиращи дъха гледки. Създадохме нови приятелства с хора от Чехия, Полша, Литва и Словения и  сътворихме спомени, пораждащи емоции, които ще помним цял живот. Искрено благодарим на нашите домакини от Чехия, затова че ни приеха толкова топло и направиха престоя ни още по-приятен запознавайки ни с красотите на родния си град.

Краят на това приключение беше напълно достоен завършек за този проект, защото

всеки един от нас остави нещо от себе си и взе нещо за себе си от там.

 

Виктор:  „Пъстра“ е прилагателното, което най-добре описва Прага – пъстра от към архитектура, история и култура, пъстра от към хора. Спомням си първата ни среща с чешката столица, когато разбрахме истинския смисъл на израза „да загубиш ума и дума“. Градът преплита в себе си минало и съвременно, което ме впечатли най-много. Може би това беше най-подходящото място, където да проведем заключителната среща по проекта. Както по време на мобилността в България, така и в Прага забелязах колко възпитани, интелигентни и будни са чехите. Такива бяха и нашите домакини – гостоприемни и винаги насреща. Ще излъжа ако кажа, че не завидяхме на нашите партньори от Чехия за всички истински практични умения, които научават още в гимназията. Разграничаване на различни видове фалшива информация, умел подбор на аргументи за дебат, разпознаване на пропагандни мотиви и още много други. В част от тях имахме възможността да участваме и се връщаме обратно в България, пълни с идеи. Не искам да повярвам, че именно с тази среща сложихме край на съвместната ни работа повече от 3 години, защото вярвам, че тя ще продължи. И тя продължава! Самият факт, че бивши участници в проекта продължават да се интересуват за него говори достатъчно. Знам колко клиширано би прозвучало, но усещам колко много ме обогати участието ми в този проект. Още едно клише „Първите се помнят завинаги“ и това определено е вярно – още си спомням първите ни онлайн срещи, след това мобилността в България, предизвикваща най-различни емоции в мен и сега финалната в Прага. Горд съм с начина, по който представихме страната ни и съответно защитихме името на училището ни. Не вярвам, а знам, че приятелствата ни ще продължат отвъд времевите граници на проекта.

 

Николай: Това беше едно от първите ми пътувания в такъв голям град в чужбина. Бях много впечатлен от добре развития и редовен градски транспорт. Първоначалните ми съмнения, че ще бъдем посрещнати радушно от нашите домакини от частното училище се опровергаха. Учениците и учителите бяха много сърдечни и гостоприемни.

 

Ая: Освен факта, че Прага е безспорно един от най-красивите градове в Европа, той е  и един от най-чистите градове, които съм виждала. С оживените си улици, по които непрекъснато се движат трамваи на пръв поглед може да изглежда негостоприемен, но е точно обратното. Направи ми впечатление, че за разлика от България, дърветата по улиците са рядкост, но безупречната чистота на улиците е впечатляваща. Учениците от гимназия “ Яна Палаха” бяха много гостоприемни и ни накараха да се чувстваме като у дома си.

 

Мирослава Такева: Програмата “ Еразъм+”е отлична инициатива, която предоставя на възпитаниците на нашата гимназия възможност да разширят своите хоризонти и да придобият международен опит. Тя насърчава културния обмен, ученето на чужди езици и развитието на ключови компетентности, които са от съществено значение за бъдещия им успех . Проектът "Критично и творческо мислене - пътят напред" осъществен в периода 2020 - 2023 беше отличен пример за ползотворно сътрудничество и активна ангажираност на всички участници. Нашите ученици се вписаха успешно в международната образователна общност и придобиха ценен опит и познания да бъдещата си кариера.


pmg_praga2.jpg
pmg_praga3.jpg


Loading...