RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Рокада на съветници от ГЕРБ в Белово след повторно преброяване на преференциите в с. Мененкьово

БеловоВтори състав на Административен съд - Пазарджик отмени решението на   Общинската избирателна комисия  в Белово за избиране на общински съветници  в частта му, с която се обявява разпределението на заявените предпочитания, преференции за отделните кандидати в кандидатската  листа на ПП ГЕРБ.

Делото срещу решението на ОИК - Белово за избора на съветници бе заведено по жалби на седмия и осмия в листата на ГЕРБ - Владимир Михайлов и Иван Магаранов, както и на Коалиция „Реформаторски блок“.
Делото стигна до Върховния адмистративен съд, който със свое решение от 19  февруари тази година  го върна за ново разглеждане от друг състав на Административния съд в Пазарджик със задължителни  за изпълнение указания.

Указанията на ВАС са за допускане оглед на всички недействителни бюлетини при новото разглеждане на делото, както и да се извърши проверка на действителните бюлетини на ПП ГЕРБ в СИК с. Мененкьово и отразените в тези бюлетини предпочитания, както и на съставената чернова, отразяваща преференциите в тази секционна комисия.

При повторното преброяване е установено, че част от  недействителните бюлетини са дсействителни, но според резултатите от съдебно-математическата експертиза,  макар и да е налице грешка при отразяване броя на действителните гласове, то тази грешка не води до друг изборен резултат. Поради което съдът стига до извода, че  решението на ОИК Белово следва да бъде оставено в сила в тази си част.


Но по отношение преброяването на преференциите за ГЕРБ в Мененкьово резултатите дават основание за друго решение. Заключението на вещото лице  при наново отчетените преференции е,  че в ОбС Белово от листата на ПП ГЕРБ би трябвало да са избрани: Васил Савов - водач на листата, четвъртият - Стефан Якимов, деветият - Димитър Йорданов и осмият - Иван Магаранов. Тоест, на мястото на Живко Митрев, който е бил под №6 в листата, влиза Иван Магаранов - осми от листата на ГЕРБ.

Административният съд в Пазарджик  връща книжата на ОИК Белово за обявяване на действителните резултати, с оглед мотивите на настоящото решение.

Със същото решение потвърждава Решение № 189-МИ от 26.10.2015 г. на Общинска избирателна комисия Белово, за избиране на общински съветници в останалата му част.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд в 7-дневен срок. от обявяването му.решението
Тази страница е видяна: 1722

 Публикувано от: pamedia на петък 17 юни 2016 - 12:54:24

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
ГЕРБ иска повторно преброяване в Брацигово
Номинациите на ГЕРБ за кметове и общински съветници ще започнат след евроизборите
Поредно дарение за изгорялата библиотека в Мененкьово - от ДБГ-Белово
Преференциите пренаредиха листите в БСП и ГЕРБ (при 100% обработени протоколи)
Две нарезни карабини и боеприпаси са иззети от жители на Мененкьово, Семчиново и Белово
Основно хора от селото се отзоваха на апела на читалището в Мененкьово за доброволци за почистването след пожара
В Белово първи ще положат клетва кмет и съветници
В Белово ще избират с 4 по-малко от сегашния брой съветници
ВАС върна за ново разглеждане делото за избора на съветници в Белово
Заради общинските съветници на Батак, Белово, Брацигово, Пещера и Ракитово областта няма да получи европейско финансиране за ВиК сектора

ПГМЕТ


Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5438 сек., 0.4619 от тях за заявки.