RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Бойка Маринска: Над 50 от общо 60 внесени от мен промени в Закона за предучилищното и училищното образование са приети /интервю за в. "Знаме"/

Бойка МаринскаГоспожо Маринска, за първи път бяхте депутат. Това за Вас шанс ли бе или мисия?
Всеки човек се ражда със своята мисия на Земята. На всеки мисията е преди всичко да създава – да бъде родител, откривател, творец…. По този начин той е полезен за обществото и остава следа. Дали присъствието ми в Народното събрание е било мисия? Не, то се превърна в такава. Защото моето лично усещане през целия 2-годишен мандат е че съм в парламента, не назначена от някого, а избрана от близо 7000 избиратели, към които аз съм поела ангажимент. И днес не се срамувам! Има какво да кажа, има какво да покажа!

Как приехте оставката на премиера Борисов и последния звънец за разпускане на 43-тото Народно събрание?
Категорично, това беше неразумна постъпка. Не може да се обвързват резултатите от президентски избори, които са мажоритарни, с работата на правителството. Реформаторски блок направи опит да даде стабилност на България. Всички бяхме свидетели на настойчивите ни опити да не се хвърля страната ни в хаос. И тогава ние казахме, че едни нови парламентарни избори ще проектират отново същата конфигурация в парламента и е твърде вероятно да бъдем изправени пред същата дилема.

Малко или много се оказаха двете години в пленарна зала, за да реализирате проектите си? Какво важно успяхте да свършите и в кои области?
Удовлетворена съм от присъствието и работата си в Народното събрание. И нека бъдем конкретни: От октомври 2014 г. до януари 2017 г. съм участвала като съвносител на около 40 законопроекта. Имам лично мои внесени четири законопроекта. Те са: Законът за държавната администрация. Той въведе задължителното условие за магистърска степен за всички назначаеми длъжности. Мисля, че по този начин се възстанови една несправедливост. Нека да припомня, че преди тази промяна, човек с основно образование можеше да оглави областна администрация, агенция и др.ведомства. Законопроектът за държавния служител, който внесохме заедно с колегата от ДБГ Димитър Танев. Този закон „затвори“ всички вратички за назначения в държавната администрация за хора, без стаж. Законът за доброволчеството, който регламентира правилата на тази дейност. Законопроектът за промени в Закона за местната администрация, който въведе премени за избор на обществени посредници в по-големите общини в страната и улесни процедурата за избор на омбудсманите  не с 2/3 от гласовете на съответния общински съвет, а с обикновено мнозинство.
Над 50 от общо 60 внесени от мен промени в  Закона за предучилищното и училищното образование са приети от парламентарните комисии и Народното събрание. А това е внушително мнозинство,  което е огромна успеваемост. Като пример мога да посоча, че с една от инициативите дадохме възможност на частните училища да получават държавна субсидия, такава, каквато имат всички останали училища по стандартите. Получавайки държавни средства частните училища са длъжни да осигурят 20% от приетите ученици да не заплащат такси за обучение. А това обикновено са отлични ученици, с таланти и дарби, които нямат възможност да се обучават в такъв тип училища заради високите такси.

Променили Ви в личен план работата в Народното събрание и с какво?
Промени ме дотолкова, че погълната от работата си като народен представител и многобройните всекидневни ангажименти, не успях да обърна достатъчно внимание на семейството си, децата, близките хора до мен. Благодарна съм им за разбирането и подкрепата през тези години. Но имам дълг към тях.

Какви хора срещнахте в парламента? Имате ли нови приятели?
В парламента има различни хора. Както навсякъде. Но за мое огромно разочарование, има народни представители, които не показват никаква ангажираност към избирателите си. Факт е, че имам мои колеги, които нямат и минута на парламентарната трибуна, без никакви законодателни инициативи и предложения. Затова и не са малко на брой депутатите, които нямат отчет за дейността си през тези две години. Такива отчети, аз и моят екип, сме правили на всеки 6 месеца. Отчетът ми за 2-годишната парламентарна дейност вече е готов и ще бъде публикуван в регионалните медии. А относно новите приятелства… Те се случват и съм благодарна на приятелите си, че ги имам.  Интересно е, че в процеса на работа, с една голяма част от моите избиратели през последните месеци, станахме приятели. И това не е случайно, защото срещите ни са десетки и много вълнуващи. Знаете, че обичта се формира с грижата към някого. А аз обичам  да помагам на хората, които са ме потърсили. Това е другата ми мисия.

България на гражданите е част от Реформаторски блок. Ще се кандидатирате ли отново за народен представител?
Дали ще се кандидатирам отново за народен представител зависи от оценката на политическия съвет на Реформаторски блок за моята работа. Политическият съвет на ДБГ вече даде своята висока оценка за дейността ми като народен представител и председател на Парламентарната комисия за взаимодействие с НПО и жалбите на гражданите. Мисля, че и от местните структури на партиите в Реформаторски блок ще получа тази оценка. Със сигурност, ако отново бъда народен представител ще имам възможност да довърша започнатото. Имам много идеи и няма да разочаровам избирателите си.Тази страница е видяна: 2324

 Публикувано от: pamedia на събота 04 февруари 2017 - 18:21:03

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Бойка Маринска: С промените в Закона за администрацията, приети днес, въвеждаме изискване заемащите високи позиции да са магистри
Бойка Маринска: Предстоят промени в закона за създаването на фонд за финансиране на дейностите на неправителствени организации
Бойка Маринска и депутати от РБ внесоха изменения в Закона за администрацията, за да се изисква висше образование за заемащите висши държавни позиции
Десислава Костадинова: Предложените промени в Закона за хазарта ще доведат до увеличаване на финансирането на българския спорт (интервю)
Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ за очаквания „Закон за училищното образование и предучилищно възпитание“
Бойка Маринска: До 15 ноември ще номинираме и кандидати за останалите 10 общински структури. Приоритет ни са младите хора (интервю)
Проектите за добив на волфрам във Велинград и на закона за образованието бяха основни в приемния ден на Бойка Маринска
Бойка Маринска пита министъра на образованието за избирателно спазване на закона във ВУЗ при назначаване на пенсионирани доценти и професори
Бойка Маринска: До 19 април да се депозират предложенията за промени в законите, свързани с детското насилие
Бойка Маринска във Ветрен: Ще настояваме парите за образование да бъдат с 1 милиард повечеТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5210 сек., 0.4353 от тях за заявки.