RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Мария Чергарова благодари на Екатерина Захариева и Гинче Караминова за подкрепата на кампанията за ехограф

ПазарджикПредседателят на  УС на „Сдружение за онкоболни и приятели” изпрати до медиите писмо, в което се казва:

"Уважаеми Медии и партньори,

В месеца на жената „Сдружение за онкоболни и приятели”, гр. Пазарджик инициира кампания за набиране на средства за подвижен ехограф под патронажа на Кмета на Община Пазарджик Г-н Тодор Попов. Кампанията днес подкрепи Г-жа Екатерина Захариева – бивш Министър на правосъдието и Г-жа Гинче Караминова, която има огромен принос за делегиране дейността на сдружението. На международния ден на жената те посетиха Центъра за социална рехабилитация и интеграция на лица с онкологични заболявания, поднесоха на всички присъстващи потребители цветя и отпразнувахме заедно 8 – ми март. 
Ехографът е на разположение на жителите на Пазарджик и региона от 31 октомври 2016 г., като до края на годината се прегледаха малко над 1000 жени. На две от тях Д-р Благова откри рак на гърдата. Проследяват се тринадест жени с открита патология. Към момента ехографът е на разположение на работещи жени в Пазарджик и други общини в областта, читалища, учреждения, учебни заведения, детски градини, цехове, фирми. Целта е да се скъси разстоянието на работното място между лекар и пациент. Такава мащабна кампания за превенция на коварното заболяване не е провеждана до сега в България и благодарение на подкрепата на Кмета на Община Пазарджик Г-н Тодор Попов ехографът стига до всички желаещи. Най-първо направиха своя преглед дамите в Обшината. След техния преимер ги последваха дамите в читалищата в с. Юнаците и с. Величково. Поради завишения процент на новооткрита патология прегледите с подвижния ехограф Пазарджикпродължават. Ехографът може да стигне със служебния автомобил на сдржението до всички населени места и учреждения, където ни поканят да отидем и има желаещи да се прегледат на място, след което ще бъде върнат във Варна.
Целта ни е да подсетим всеки, който не е направил своя профилактичен преглед да не чака утре, а да го направи сега и целогодишно да мисли за здравето си. Минута преглед може да спаси живот. Сдружението ни е едно от първите в България в провеждането на скрининг и инициира ежегодни такива кампании, образователни инициативи и др.
В тази връзка се оказва, че подвижен ехограф ни е нужен за профилактика на рака на гърдата на жени, които са и трудно подвижни, в отдалечени кътчета на региона и достъпа им до медицински услуги е ограничен. Днешните ни гости приветстваха идеята за закупуване на собствен ехограф на сдружението и изказаха мнение, че такъв е необходим за осъществяване на целите и дейностите му.

Благодарим на всички, които ни съдействате за разпространение на кампанията!

С уважение: Мария Чергарова,
председател на УС на „Сдружение за онкоболни и приятели”
и управител на Център за социална рехабилитация и интеграция
на лица с онкологични заболявания – гр. Пазарджик"
Тази страница е видяна: 423

 Публикувано от: pamedia на четвъртък 09 март 2017 - 11:04:58

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Със съдействието на Екатерина Захариева онкоцентърът в Пазарджик получи нов ехограф с видеопринтер
Гинче Караминова подкрепи кампанията за борба с рака на гърдата, която започва от днес в Пазарджик
Мария Чергарова за кампаниите за борба с рака на гърдата: Успели сме, ако сме накарали хората да бъдат отговорни към здравето си
Приемна на Екатерина Захариева в Пазарджик
Екатерина Захариева - с приемен ден утре в Пазарджик
Екатерина Захариева участва в честването на 3-ти март в Брацигово
Екатерина Захариева: Професионалното образование е сред приоритетните проекти
Продължават профилактичните прегледи за рак на гърдата с ехограф, дерматолог също се включва в кампанията
Екатерина Захариева връчи наградите на конните надбягвания за Тодоровден в Калугерово
Екатерина Захариева е почетен гост на тържествата за Националния празник във ВелинградТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5531 сек., 0.4709 от тях за заявки.