RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Община Пещера започва процедура за сливане на две училища в ромския квартал

Пещера

Община Пещера започва процедура за преобразуване чрез сливане на Основно училище „Любен Каравелов” и ПГЛПМ ,,Васил Левски“ в Обединено училище. Двете учебни заведения използват обща сграда.


През последните години е трайна тенденцията учениците в Професионалната гимназия да не завършват 12 клас - учениците най-често отпадат от училище, поради заминаване в чужбина, ранно раждане или ранно започване на работа.. Към момента в ПГЛПМ ,,Васил Левски“ са записани 139 ученици в дневна и вечерна форма на обучение.

В същото време в ОУ,,Любен Каравелов“ в момента се обучават 288 ученици от предучилищна възраст до седми клас. Съставът на учениците е изцяло от ромски произход. Броят на учениците му също бележи тенденция към намаляване, съобщиха от общината, като това се дължи на множество заминаващи в чужбина семейства, ранно отпадане на момичета, поради раждане, започване на работа за прехрана на семейството, като причини за непосещаване на училище.

Обединяването на двете училища от началото на учебната 2018/2019г., би довело до подобряване задържането и обхващането на децата и учениците в образователната система, би допринесло за намаляване на дела на прекъсващите образованието си след седми клас.

Обединеното училище ще даде възможност за придобиване първа степен на професионална квалификация по вече одобрения план – прием за следващата учебна година. Ученици желаещи да продължат образованието си след Х клас ще бъдат насочвани към ПГХВТ ,,Атанас Ченгелев“ в Община Пещера.

Преобразуването няма да изисква допълнителен финансов ресурс от общинския или училищен бюджет. Освен това ще бъдат запазени работните места на педагозите, коментираха от местната администрация.

Предложението на кмета за започване на процедура за промени в образователната мрежа на Общината ще се внесе в Министерство на образованието и науката след решение на Общинския съвет и след проверка и становище на РУО. 


Тази страница е видяна: 512

 Публикувано от: pamedia на вторник 20 февруари 2018 - 12:35:02

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
От хранителен магазин в ромския квартал на Пещера са иззети незаконни цигари
Община Стрелча прави парк в ромския квартал по проект на екоминистерството
Съвместна специализирана операция на полицията и държавните институции в ромския квартал в Пещера
Голям пожар в ромския квартал "Едиверен" в Пещера
Млад мъж е с фрактура на черепа след масов бой в ромския квартал "Луковица" в Пещера
Община Пещера кандидатства с проектно предложение по процедура BG05M9OP001-2.010 „Развитие на социалното предприемачество“
Побоища в ромския квартал на Велинград
Доставчик на хероин за ромския квартал на Пазарджик е задържан
Спецакция в ромския квартал на Пазарджик срещу лихвари
Безбандеролни “King” са иззети от кола в ромския квартал в ПазарджикТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5547 сек., 0.4729 от тях за заявки.