RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Музиката – обич и вдъхновение през целия живот
 
45 години от смъртта на незабравимия Иван Кръстев Генов
 

 Иван Генов
Иван Кръстев Генов е роден на 14 февр. 1899 г. в Пазарджик. Родителите му са будни и културни граждани. Баща му Кръстьо Иванов Генов е търговец, а майка му Николина – домакиня. Семейство Генови ползва богата библиотека и получава значителна част от културните издания по онова време: “Родно изкуство”, в.“Развигор”, “Музикален вестник” и други. Иван Генов завършва основно и средно образование в Пазарджик и се записва студент в Юридическия факултет на Софийския университет. Дипломира се през 1936 г. Междувременно създава семейство с Анка Г. Ковачева – прогимназиална учителка по български и френски език. Раждат се две дъщери – Николина и Весела.
Иван Генов. 1918 г. 

Иван Генов отрано проявява музикалното си дарование и влечение към музиката. Научава се да свири на флейта, мандолина, китара и контрабас. През 1916 г. той организира мандолинен състав към читалище “Свети Константин” в Пазарджик. От това време са запазени и първите му композиции. През 1920 г., по негова идея с няколко приятели, основават първото в града музикално дружество “Маестро Георги Атанасов”. Иван Генов влага много усилия и труд за организационното му укрепване. Пръв той вдига диригентската палка на мандолинния оркестър. Като основател и ръководител на музикалното дружество “Маестро Атанасов”, лично се запознава с неговия патрон – композитора Маестро Георги Атанасов. Дружбата му с него продължава до края на жизнения път на композитора през 1931 г. Непосредствено след смъртта на Маестро Атанасов, Иван Кръстев Генов е инициатор за изграждане паметник на дружествения патрон. През 1942 г. организира Хор на общинските служители и написва марш за този хор.

 Иван Генов Иван Генов
1916 г.  1919 г.
 Мандолинният оркестър с ръководител Иван Генов.
Иван Генов е помощник-кмет на Пазарджик през 30-те и 40-те години на XIX век. Тогава изработва концепция на общината за превръщане на града в търговски и земеделски център на Южна България. Участва в благоустрояването на Пазарджик, оглавява комисиите за подпомагане на социално слаби и бедни граждани. Взема участие в акцията по спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта. Като помощник-кмет отговаря и за Градското училищно настоятелство. По негово предложение се организира летен лагер за бедни ученици.

След 1945 г. работи като преподавател по музика – мандолина, китара, и акордеон, към Градската музикална школа. Ръководи създадения от него мандолинен оркестър в продължение на години. С него печели много награди и става популярен сред културните среди и населението на Пазарджик. Иван Генов е плодовит композитор. Създава няколко оперетки, между които най-добра е “Бойчо” – 1934 г. Играна е с голям успех в Пазарджик, Перник и Шумен.  Иван Генов

Написва голям брой музикални пиеси за мандолина, китара и оркестър. Аранжира десетки популярни пиеси за мандолинен оркестър. Иван Генов е автор на “Музикална история на Пазарджик” и “Спомени за Маестро Атанасов”, които са откупени от Българската академия на науките. Има десетки статии на музикални и културни теми. Изявява се и като активен читалищен деятел. Умира на 24 февруари 1973 г. в родния си град.

Документите за личен фонд № 1456 на Иван Кръстев Генов са предадени в Държавен архив – Пазарджик като дарение от дъщерите му чрез Димитър Кибритов – бивш служител на архива. Разкриват приноса на Иван Генов в музикалния и обществения живот на Пазарджик.

Искра Андонова,
гл. експерт в Държавен архив - Пазарджик
Тази страница е видяна: 322

 Публикувано от: pamedia на петък 23 февруари 2018 - 14:37:21

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Преподаватели от страната и чужбина участват в конференция в Пазарджик за ученето през целия живот
120 доклада за 2 дни обсъдиха участниците в Областната педагогическа конференция „Учене през целия живот – от малки до големи”
Пътят на математиката през музиката и фолклора
През целия ден днес ще се измерва костната плътност
През целия ноември ще има полицейски акции по пътищата
Стрелча остана през целия ден с най-висока активност
Обобщена информация за избирателната активност през целия ден по общини в област Пазарджик
Гишетата за издаване на лични документи ще работят през целия ден. 56 са издадените удостоверения за гласуване
Открадната обич
Празничните прояви в Стрелча продължават целия ден

ПГМЕТ


Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5385 сек., 0.4518 от тях за заявки.