RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Почит към жертвите на комунизма
Жертвите на комунизма
На 1 февруари – Ден на жертвите на комунизма, група демократи от Пазарджик почетоха паметта им като поднесоха
цветя на паметника на загиналите от ръката на комунистическия режим, намиращ се в непосредствена близост с църквата „Св. Богородица“ в областния град.

Инициативата бе организирана във фейсбук от Евгени Абаджиев и Петър Вацев. Присъстващите освен цветя запалиха и свещи за упокой на починалите.
Спас СПАСОВ

Историята на паметника:

 
  Идеята за паметния знак възниква преди десетилетие и е реализирана  успешно благодарение на Фондация “Илия Минев” с председател Панайот Ляков и Община Пазарджик. Намира подкрепа сред представители на институции, общественици, културни дейци и граждани.

    Паметникът на жертвите на комунизма     При изготвяне на проекта за монумента участват скулпторът Иван Минеков, арх. Даниел Мирчев, инж. Илия Игнатиев. Определеното за строеж място е на пресечката между улиците “Цар Освободител” и “Княгиня Мария Луиза”, (новообособена градинка пред църквата “Успение на Света Богородица”), в Пазарджик.
     На 15 юни 2010 г. е издадено разрешение за строеж от Община Пазарджик, а на 01 ноември 2010 г. е направена първата копка на паметника на жертвите на комунизма в Пазарджишка област. Присъстват кметът Тодор Попов, д-р Панайот Ляков, племенницата на дисидента Илия Минев Мариана Палева, общински съветници, граждани.
     В инициатива по набирането на парични средства за построяването на мемориала през 2011 г. се включват участници в търг на картини, проведен в частната художествена галерия “Огнян Боев”- Пазарджик и дарители като кметът Тодор Попов, Илия Манчев, Спас Козарев, инж. Пенка Василева, д-р Тодор Точков и други. С безплатен труд, осигуряване на бетон по построяването и отстъпка от цената по облицоването на монумента участват строителни фирми. Строително-монтажните работи са извършени от “Технострой комплект” ООД - Пазарджик.
 Документите във връзка с построяването на паметник на жертвите на комунизма в Пазарджик са предадени като дарение от председателя на Фондация “Илия Минев” Панайот Ляков през 2011 г. Те са обработени и заведени към фонд № 1470, Фондация “Илия Минев” – Пазарджик, инвентарен опис № 2, с крайни дати 2000-2011 г. и се съхраняват в Държавен архив – Пазарджик.

Информацията за паметника е предоставена от  Държавен архив – Пазарджик.

Паметник


Тази страница е видяна: 1525

 Публикувано от: pamedia на неделя 02 февруари 2020 - 23:51:43

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Почит към жертвите на комунизма
Днес е Денят за почит към жертвите на комунизма
Малцина почетоха жертвите на комунизма в Пазарджик
На 10 ноември пред паметника на жертвите на комунизма
Общината изчисти поругания паметник на жертвите на комунизма
Една година от откриването на паметник на жертвите на комунизма в Пазарджик
На 1 февруари - цветя пред паметника на жертвите на комунизма в Пазарджик
Цветя и склонени глави пред Паметника на жертвите от комунизма
В събота Реформаторският блок в Пазарджик ще отбележи Деня на жертвите на комунизма
Третият в страната паметник на жертвите на комунизма беше открит в ПазарджикТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5402 сек., 0.4552 от тях за заявки.