RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
ОПРР иска Велинград да върне 1,7 млн. лв. от проекта за ремонт на парковете

Управляващият орган на Оперативна програма “Регионално развитие” е наложил санкция на община Велинград в размер на 25% от стойността на договора с изпълнителя на обществената поръчка  с предмет „Извършване на строително-монтажни работи за подобряване на градската среда на община Велинград".
Тя е част от най-мащабния проект, спечелен от Община Велинград “Осигуряване на устойчива и екологична среда и повишаване привлекателността на община Велинград”, чието безвъзмездно финансиране по ОП ”Регионално развитие”,  с приоритетна ос  - „Устойчиво и интегрирано градско развитие” е в размер на 7 530 428 лв.
Санкцията се изчислява на над 1 700 000 лв. от общо шестте  милиона и 561 544 хил. лв., договорени  с изпълнителя на обществената поръчка ДЗЗД "Сдружение Еко Велинград”.
Според ОПРР налице  е опорочен и незаконосъобразен избор на изпълнител на услугата и са нарушени основни принципи от европейското и националното законодателство, след като и последната съдебна инстанция - ВАС, се произнесе, че процедурата за провеждане на обществената поръчка през 2009 г. е незаконосъбразна, тъй като са заложени ограничителни изисквания, а има и пороци в методиката за оценка на офертите.
Според кмета Иван Лебанов единственият изход е общината да вземе заем, с който да се изчистят задълженията, но не очаква подкрепа от Общинския съвет.
Според Информационната система за управление и наблюдение на структурните инструменти на ЕС в България  реално изплатените средства по проекта към 15.04.2012г. са 3 385 317 лв.
От ОПРР вече са задържани и прихванати суми по две междинни искания за плащания в размер на 1 101 655 лева. При тази ситуация общината дължи на ОПРР още 562 730 лева до общата сума от 1 700 000 лв., но в същото време изпълнителят си очаква парите за свършеното.
Дейностите, които бяха извършени, съгласно проектното предложение, са за рехабилитация и благоустройство на парковите зони, местата за отдих и зелените площи на територията на град Велинград, осигуряване на достъп на хора с увреждания, реновирани пешеходни направления, изграждане на нови и реконструкция на съществуващи детски площадки, както и подмяна на парковото и улично осветление. Кметът Лебанов обаче не е доволен от качеството на строително-ремонтните дейности и иска да намали с 10% договорената сума със "Сдружение Еко Велинград” .
Проектът официално все още не е приет. Тази страница е видяна: 885

 Публикувано от: pamedia на вторник 24 април 2012 - 19:50:03

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Във Велинград хотелиерите искат парковете на концесия и настояват за реализация на проекта "Клептуза"
Два проекта: за пътя Велинград-Драгиново и за ремонт на улици, ще се реализират в Драгиново по програмата за селските райони
Десислава Терзиева отчете разплатени 1,734 млрд. лв. по ОПРР пред Комитета за наблюдение във Велинград
Днес във Велинград залесяваха парковете, пострадали след бедствието през март
Утре е общественото обсъждане на проекта за ремонт на „Александър Стамболийски“
Общината прие исканията на Инициативния комитет за обществено обсъждане и корекция на проекта за ремонт на ул. "Ал. Стамболийски"
Велинград не иска да е град на рудодобива
От 4 юни затварят дефилето за ремонт на пътя до Велинград
Срокът за ремонт на дефилето до Велинград е удължен
Във Велинград започна ремонт на сградата на Районната прокуратураТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.4583 сек., 0.3810 от тях за заявки.