RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Шумът на улиците и в жилищните зони на Пазарджик е над нормата

Резултатите от мониторинг на шума в Пазарджик през 2012 година показват превишаване на граничните норми в близо 2/3 от случаите. Измервания на  стойностите на нивата на шума в различни територии и устройствени зони са извършени от специалисти на отдел “Лабораторни изследвания” в РЗИ Пазарджик. Мониторингът е проведен съгласно изискванията на Наредба № 54/2010 г. на МЗ и МОСВ и е част от Регионалната  програма за мониторинг на шума на Здравната инспекция. 
Шесткратните измервания на дневното ниво на шума  са обхванали общо 15 пункта.

В обследваните 6  пункта, разположени върху територии, подложени на въздействието на интензивен автомобилен трафик /булеварди, възлови кръстовища/ измерените стойности варират в диапазона от 64,9 dB(А) до 70,5 dB(А) и надвишават граничната стойност от 60 dB(А), съгласно Наредба № 6 от 26 юни 2006г.
В 4  пункта, разположени на територии с промишлени източници на шум  /производствени обекти, складове / са измерени стойности от 58,9dB(А) до 66,8dB(А), което е в границите на нормата 70 dB(А).
В  5 пункта на територии, подлежащи на усилена шумозащита /жилищни зони, лечебни заведения, зони за обществен и индивидуален отдих/ са измерени стойности, вариращи в диапазона от 55,8dB(А) до 66,4dB(А), при гранична норма 45-55 dB(А).
От общо 90 измервания на шума 66 показват надгранични стойности.

От РЗИ  отбелязват, че през последните години Община Пазарджик предприе редица мероприятия за ограничаване на шумовото натоварване в града: основен ремонт и реконструкция на важни пътни артерии, изкърпване и преасфалтиране на уличната мрежа, текущ ремонт на междублокови пространства и улици, промяна в  транспортната схема на града с цел намаляване броя на неефективните автобусни линии.

Въпреки това уличният шум се запазва на високо ниво, поради непрестанно нарастващия брой автомобили, неизправност на  моторните превозни средства и др. Ето защо са необходими допълнителни профилактични мерки - преграждане на транспортния шум чрез озеленяване с подходящи дървета и храсти или чрез други съоръжения, възпрепятстващи шума, поддържане на пътните настилки в добро състояние и други градоустройствени решения, препоръчват от здравната инспекция.
Нивото на шума от ромските сватби не е изрично упоменато в информацията за шумовата картина на областния град.


Тази страница е видяна: 1258

 Публикувано от: pamedia на четвъртък 24 януари 2013 - 15:25:40

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Снегорините излязоха по улиците на Пазарджик още в 2 часа през нощта, проблем са тротоарите пред жилищните блокове
В Пазарджик болните надхвърлиха 200 на хиляда души, но все още са под нормата за обявяване на грипна епидемия
Три нови защитени зони обявява РИОСВ-Пазарджик
Детски кът и демонстрационни зони в обновения магазин на А1 срещу Градската градина в Пазарджик
Бум на жилищните кражби през последните 2 седмици, от полицията призовават за съдействие
С колко поскъпва такса смет в левове за гражданите, по зони и населени места в община Пазарджик
Увеличение на издадените разрешителни за строеж на сгради с друго предназначение и намаляване при жилищните през третото тримесечие на 2019 г.
Водата в с. Черногорово е с нитрати над нормата
Месец март - температури около и под нормата
В събота и неделя състезатели в Държавното първенство по ориентиране ще "превземат" пешеходните зони и алеите в централната част на ПазарджикТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.6058 сек., 0.5179 от тях за заявки.