RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Концертна вечер "Последен урок", посветена на Борис Христов

Концертна вечер „Последен урок”, посветена на българския певец Борис Христов и 100-годишнината от рождението му организират Община Пазарджик, Младежки дом – Пазарджик и Художествена галерия „Станислав Доспевски”. Камерният концерт ще се състои на 24.10.2014  в зала „Цветан Радулов” на Художествена галерия „Станислав Доспевски”. Зад организацията на любопитното събитие стои и Музей „Борис Христов”.

Концертната вечер ще бъде осъществена с участието на последния ученик на Борис Христов - Пламен Бейков – солист на Държавна опера – Русе, специализирал при него в Българската академия за изкуство и култура в Рим през 1990-91 година и пианистката Божена Петрова – солист-пианист на Русенската филхармония.
Програмата на „Последен урок” съдържа разкази, впечатления и спомени за педагогическите методи и работата на Борис Христов, които Пламен Бейков ще сподели. Те ще бъдат илюстрирани с музикални пиеси, изпълнени според неговите лични препоръки и изисквания. Поради своето съдържание настоящата програма е изключително подходяща както за млади певци, така и за традиционни почитатели на изкуството на прославения български певец.
Списъкът от 17 музикални пиеси включва най-любимите песни на Борис Христов от руските композитори М.Мусоргски, Цезар Кюи, С.Рахманинов, Ал.Гречанинов, също и арии от Глук, Белини, Верди и Росини, които е изпълнявал и чиито интерпретационни особености е преподавал на своя ученик по време на неговото обучение.
Пламен Бейков и Божена Петрова ще предложат и български песни – от миналото, изпълнявани от Борис Христов и новосъздадени –  за Конкурса за написване на нова българска песен за нисък мъжки глас, организиран от Музикален център (Музей) „Борис Христов” – София.
Със съдействието на Музей „Борис Христов” – София и П. Бейков ще бъдат прожектирани малко познати фотографии на Борис Христов, както и негови работни ръкописи.
***
Из биографичните бележки и книги за Борис Христов наднича интересен исторически факт свързващ певеца с нашия град. Навсякъде се споменава за съдебния му стаж  в Пазарджик, който той после продължава в Софийския съд. Ето какво казва неговата приятелка Пенка Касабова в книгата си "Любов и талант", стр. 38:
"През май 1941 година Борис бе назначен за съдебен кандидат в Пазарджик. Много му беше мъчно, че сме разделени. Пишеше ми често все тъжни писма, пропити с най-нежни чувства. Искрени, откровени. От тия писма разбирах, че службата не му е интересна, но той я изпълняваше добросъвестно. Беше дисциплиниран."Информацията подготви: Инна ЦеровскаТази страница е видяна: 683

 Публикувано от: pamedia на вторник 21 октомври 2014 - 18:19:34

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Георги Чапкънов: Борис Христов е баса на всички времена
100 години от рождението на Борис Христов (дигитална изложба на Държавен архив-Пазарджик)
Бюст-паметник на Борис Христов, изработен от Георги Чапкънов, ще бъде ситуиран пред съда в Пазарджик
Романтична вечер, посветена на Любовта
Отменя се официалното откриване на изложбата тази вечер, посветена на 8 март
Филмът на Ивайло Христов "Стъпки в пясъка" ще бъде показан в зала "Маестро Г. Атанасов" тази вечер
Понеделник – последен ден за подаване на коригираща декларация в НАП
Мариана Бойрикова:
Отмъщението на ситите - последен епизод
Отново "Лято в парка"
(Концертна програма )
Съветниците от ГЕРБ – с открити приемни за граждани всеки последен четвъртък от месецаТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5516 сек., 0.4684 от тях за заявки.