pmg20220426c.jpg

Посещението на преподаватели и ученици от ПМГ „К. Величков“ е по проект "Критично и креативно мислене – пътят напред" с координатори от Прага

 

Програма „Еразъм +“ продължава да дава възможност на преподаватели и ученици от ПМГ „К. Величков“ – Пазарджик за културен и образователен обмен с утвърдили се учебни заведения в Европа.

Трета мобилност по европейската програма „Еразъм плюс“, „Ключова дейност 2”, „Стратегически партньорства, сектор „Училищно образование”, „Партньорства за училищен обмен” даде възможност на учители (старшите учители по английски език Мирослава Такева и Димитрийка Боева) и ученици (Теодор Дичев от 10”а”клас, Лариса Тодорова от 11”а” клас и Илия Вълков от 12 „а” клас) от Профилирана математическа гимназия "Константин Величков", гр.Пазарджик да пътуват в чужбина, където се срещнаха със свои колеги и връстници. Този път пътуването се осъществи от 28-и март до 1-и април 2022г, като дестинацията беше гр.Катовице. Катовице се намира в южна Полша и е столица на провинция Силезия. Градът е известен със своето индустриално минало, което се отразява и на облика му. Училището домакин е частно и е само по себе си уникална образователна институция, в която се помещава детска градина, основно училище, прогимназия, гимназия, а така също е въведена и Дипломна програма на Международен Бакалауреат. Обучението е на много високо ниво, базата е изключително модерна и учениците имат широта и задълбоченост в знанията си, споделиха след завръщането си участниците в програмата.  

Пътуването бе осъществено по проект "Критично и креативно мислене – пътят напред" с координатори от Прага, Чехия. В рамките на посещението групата взе активно участие в редица съвместни творчески дейности и работилници с подобни групи от Чехия, Полша, Словения и Литва.

В една от тях учениците трябваше предварително да подготвят визуален материал, свързан с три актуални теми от живота ни, а именно: Войната в Украйна, Последствията от Ковид19 и Глобалните климатични промени. След подбора на снимковия и на видео материала, всички ученици се представиха като отговориха на въпросите: „Какво виждам?”, „Какво чувствам?”, „Какво ме учудва?”. Учениците демонстрираха изключително високо ниво на владеене на английски език и впечатлиха със задълбоченост по трите теми.

В друга от работилниците възпитаниците на ПМГ създадоха собствени стенописи, вдъхновени от разгледаните в самия град такива. Една от най-предизвикателните дейности, а именно творческото писане, провокира участниците в проекта да пишат стихове, хайку, есета и да ги представят пред публика.

Тъй като Полша е дом за огромен брой бежанци от войната в Украйна, учениците имаха възможност да изразят и своята съпричастност като посетиха един от пунктовете за подкрепа и временно настаняване в гр. Катовице. Те занесоха по една раница с провизии  и станаха свидетели на болката на жертвите от войната.

Освен гр.Катовице, българската делегация посети и гр.Краков, където успя да посети голяма част от забележителностите му, да опита традиционна полска кухня и да усети духа на този пълен с история и чар впечатляващ град.

Следващата мобилност по проекта е планирана за началото на месец октомври, когато домакини на срещата ще бъдат словенските им партньорите  от гр.Марибор.


pmg20220426b.jpg
pmg20220426a.jpg
pmg20220426.jpg


Loading...