sniag_darvo.jpg

Две жени и мъж , които се заблудили и загубили в планината, са открити и спасени при проведени съвместни действия от служители на Полицейски участък - Сърница, Държавното горско стопанство „Селище“ и със съдействието на общинската администрация в Сърница, съобщиха от Пресцентъра на ОДМВР-Пазарджик.

Снощи около 21.00ч. в ОДМВР-Пазарджик се получил тревожен сигнал от трима души, пътуващи с лек автомобил. Според първоначалната информация един мъж и две жени от Плевен предприели пътуване с лека кола от Велинград по посока за Гоце Делчев. Те се заблудили и тръгнали по пътя за Сърница, а от там навигацията ги отвела по най-прекия път до Гоце Делчев, който преминава през землището на село Побит камък. Този път при зимни условия обаче е труден за преминаване дори с високопроходими автомобили. Тримата стигнали до местността „Ранджа“ и там закъсали.

Докато правели опит да извадят автомобила от преспите, спукали гума, а мястото било без обхват на мобилните телефони. Тогава тримата тръгнали пеш и се качили на близкото било, откъдето успели да подадат сигнал за случващото се на телефона за спешни повиквания-112.

Незабавно бил сформиран екип от служители на полицейския участък в Сърница, уведомен е кмета на общината, установена е връзка с директора на Държавното горско стопанство „Селище“. За много кратко време са сформирани няколко екипа за издирване, съставени от дългогодишни и опитни лесничеи и полицейски служители, които познават отлично района. Трябвало да се действа бързо, защото било тъмно, температурата бързо падала, единият от загубилите се бил със сериозно заболяване, а наскоро в района на местността били забелязани мечки, вълци и чакали.
Благодарение на екипната и професионална работа, както и на данните, които успели да получат за местонахождението на загубилите си, скоро те били локализирани и открити. Оказано им е съдействие за настаняване в хотел, докато приключи нощта.

Ръководството на ОДМВР-Пазарджик изказва благодарност към кмета на община Сърница г-н Неби Бозов и директора на ДГС „Селище“ инж. Ахмед Кисьоски за бързата и неоценима помощ, довела до положителна развръзка на случая.

От полицията припомнят на гражданите да не предприемат рискови пътувания особено през зимата в непознати планински местности, автомобилите им да са технически изправни , с достатъчно гориво, винаги да имат в себе си топли дрехи, храна, вода и заредени мобилни телефони.

 

 

 
Loading...