pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
Община Пазарджик е готова с проект за нова детска градина на стойност 1,6 млн.лв.
pamedia , вторник 10 януари 2012 - 11:43:47 // коментари: 0


Община Пазарджик ще кандидатства по втори етап на проект ”Социално включване”, финансиран от Световна банка, социалното министерство и с подкрепата на Националното сдружение на общините в България. Намеренията на Общината са да бъде изградена детска 
градина с 4 групи за общо 96 деца и Консултативен център  към нея за работа със социално слаби деца, деца в неравностойно положение и техните родители.
Финансирането по проекта е 1 600 000 лв., от които: 1 200 000 лв. за строеж и обзавеждане и 400 000 лв. за  издръжка на дейностите, съобщи кметът на Пазарджик Тодор Попов.
Проектът е със социална насоченост и цели да се подобри училищната готовност на децата във възраст от 3 до 7 години, да се разшири обхватът  услугите, свързани с  подпомагането на семейства с ниски доходи и такива, в които има дете с увреждане и  едновременно да се предоставят два вида услуги - социална и образователна слуга и подкрепа на семействата.
В Консултативния център ще работят специалисти - педиатър, психолог, лекар, логопед, социален работник, медиатори и др., които ще консултират и подкрепят децата и ще работят за  повишаване готовността им за училище, ще осъществяват социална работа  в различните квартали на града.
За  целта  е отреден  терен в кв. 84 по плана на града, който се намира зад Библиотека ”Никола Фурнаджиев”. Общинският съвет определи този терен със свое решение от 17 декември 2009 година.
Първоначалната идея за изграждане на детска градина там е на бизнесмена Благо Солов. Предложението му беше отправено към общината  през 2007 година, като тогава бизнесменът заяви готовност сам да построи детската градина. Първоначално обаче му беше предложен твърде малък и неподходящ за целите терен, а впоследствие той сам посочи удачното за нова детска градина място. Кметът Тодор Попов днес посочи, че това реално е единственото място в Пазарджик за подобно намерение, тъй като изграждането на детска градина трябва да отговаря на редица изисквания по отношение на прилежащи територии, налични комуникации.
„Благо Солов е сериозен човек, но се опасявам, че поради обективни причини, следствие на световната икономическа криза, той не може в момента да изпълни това свое желание, затова общината пое инициативата да реализира добрата идея за нова детска градина чрез проект и европейско финансиране“, заяви кметът Тодор Попов. Той уточни също, че мястото е избрано и защото в този район липсва детска градина.
Очаква се проектът да бъде стартиран тази година и догодина в Пазарджик да бъде открита новата детска градина.
Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 1765Време за изпълнение: 0.5295 сек., 0.4522 от тях за заявки.