RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Общинският съвет във Велинград ще започне дебат по предлаганото от “Здраве” публично-частно партньорство с общинската болница

В Общинския съвет във Велинград днес се очаква гореща дискусия около направеното предложение от собственика на Медицински център “Здраве” д-р Михаил Тиков за публично-частно партньорство с общинската болница “МБАЛ-Велинград”, при което общинската собственост от 100% да остане 49%, а активите на МЦ “Здраве” се влеят в “МБАЛ-Велинград”. Според д-р Тиков чрез обединението ще се осигури високо качество на медицинската помощ във Велинград. В същото време “Здраве” не фигурира на републиканската здравна карта в региона, която трябва да влезе в сила от септември 2012 г и това е истинската причина за исканото обединение, посочиха от ръководството на общинската болница.
На днешното заседание съветниците ще изберат комисия, която да провери финансовото състояние на общинската болница.
През миналата седмица д-р Тиков и ръководството на неговата болница обявиха на пресконференция, че подават сигнал до прокуратурата, до кмета на Велинград и Общинския съвет за източването на общинското дружество чрез частна фирма. Двамата управители на частната болница “Здраве” д-р Йорданка Савова и д-р Георги Дошев заявиха, че сключения от общинската болница през 2009 година договор с “Вели Медикус” ООД за използване на скенер и рентгенов апарат ощетява болницата и я източва. По силата на този договор общинската болница ползва техните рентгенов и скенер апарати, като според клауза в договора плаща за всяко изследване, но не по-малко от 15 хиляди лева месечно. Договорът е за 7-годишен период. На базата на тази информация от частното здравно заведение са изчислили, че след изтичане на договора общинската болница ще е платила 1 милион 260 хиляди лева за двата уреда, които по силата на договора, ще станат нейна собственост. Това е твърде висока цена и е начин да се източи здравното заведение, коментира д-р Дошев.
Договорът от 2009 година с “Вели Медикус” е подписан в отговор на изискване на “Здравната каса” всяка болница да извършва тези изследвания. “Тогава поискахме собственикът – Общинският съвет, да ни разреши да теглим кредит и да закупим апаратурата, но не получихме разрешение и за да продължим дейността си като болница, няколко лекари учредиха “Вели Медикус” ООД и със собствен капитал и кредит закупиха двата уреда, разказа д-р Ташев. Той не отрече, че в договора фигурира клауза за ежемесечни плащания минимум от 15 хиляди лева, като уточни, че това било защитна клауза за собствениците в случай, че болницата смени собственика си, те да имат сигурност, че ще си върнат инвестираното. Д-р Ташев заяви, че ежемесечните плащания към “Вели Медикус” реално не се равняват на 15 хиляди лева, а през последната година са варирали от 5 до 12 хиляди лева.
Управителят на общинската болница д-р Атанас Ташев припомни, че конфронтацията между двете лечебни заведения е от повече от 10 години и д-р Тиков, който освен собственик на лечебни заведения е собственик и на “Булфарма”ООД е правил няколко опита да се стигне до приватизацията на общинската болница. Д-р Ташев отхвърли обвиненията за финансови нарушения и посочи, че наскоро е приключила проверка от НАП, която не е установила такива. Д-р Ташев опроверга и информация от конкурентите му, че болницата е във финансов колапс. През 2011 г задълженията са стопени наполовина и в момента задълженията на болницата към доставчици са около 700 хиляди лева, като всичките са разсрочени и не са изискуеми към момента.
Ръководството на общинската болница твърдо застава зад искането здравното заведение да остане на 100% общинско и да бъде реализиран спечеления проект за обновяване на апаратурата с европейски средства. Проектът е на стойност 3 милиона 554 хиляди лева, като средствата трябва да бъдат усвоени за две години, а условието е 5 години болницата да не променя собствеността си. Ако се пристъпи към предлаганото публично-частно партньорство болницата, тези средства ще бъдат загубени. Под искането болницата да се остане общинска са се подписали 187 работещи в лечебното заведение.Тази страница е видяна: 1280

 Публикувано от: pamedia на петък 13 януари 2012 - 08:48:48

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
С публично-частно партньорство граждани си ремонтираха тротоара, искат и хипорум
Малина Златева: Нужна е промяна! Не е нормално общинският съвет да е придатък на общинската администрация
Бизнесмен дари линейка на общинската болница във Велинград
План за финансово оздравяване на Велинград прие Общинският съвет
Общинският съвет на Велинград ще решава за членство в Съюза по балнеология и СПА туризъм
Общинският съвет във Велинград обсъжда съкращения в администрацията и програма за бездомните кучета
Общинският съвет на Велинград гласува искане до финансовото министерство за безлихвен заем
Общинският съвет в Брацигово остана без правилник
Общинският съвет на БСП - Стрелча хвърли оставка
Общинският съвет одобри актуализацията на бюджета с квалифицирано мнозинство

ПГМЕТ


Този сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5408 сек., 0.4581 от тях за заявки.