pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
Проф. Михаил Неделчев: Очевидно спомоществувателството на Община Пазарджик вече е политика, но това задължава повече авторите
pamedia , понеделник 16 януари 2012 - 10:36:27 // коментари: 0


m_nedel4ev.jpgПовечето книги са издадени със спомоществувателството на Община Пазарджик и очевидно тези жестове се превръщат в политика, те вече са политика, но това задължава много повече авторите. И вие трябва да се взискателни към себе си и произведенията си не само в съдържателен, но и в графичен и издателски аспект. Така литературният критик и историк проф. Михаил Неделчев се обърна към пазарджишките автори на Годишния преглед на продукцията  на авторите от Сдружението на писателите в Пазарджик.
С уговорката, че в съвременната културно-историческа ситуация, в която  регионалното и регионализмът в литературата са се разпаднали като част от националното, и всяка категоричност на оценката е „скок в тъмното”, проф. Неделчев впечатляващо задълбочено анализира издадените през последните месеци книги на пазарджишки автори.
Отбелязвайки липсата на типична проза, както и на уплътяващите белетристиката селищни биографии и местни исторически разкази, той открои публицистично-моралистичната проза на Хари Хараламбиев, философско-есеистичната книга на Костадин Пампов, както и литературно-критичния сборник на Никола Иванов.
На авторите на сатирична проза и поезия той препоръча да избягват шаблонизираното мислене и отношение към фактите и събитията от деня.
Авторите – Борислав Петров и Митко Начев, бяха удостоени от Михаил Неделчев с определението „ Двамата днешни водещи поети на Пазарджик”. Творчеството на другата двойка лирици – Цветанка Убинова и Карамфила Димитрова, получи оценкта „типично женска поезия, в добрия смисъл на думата”.
Отбелязвайки една своеобразна специфика на местната поетическа продукция, формулирана като възпроизвеждащ се ритуал на посвещенията, Михаил Неделчев посочи, че тукашният култ към автора на „Антикварни стихотворения” Иван Динков е като бургаския към Христо Фотев.
В края на прегледа пред членовете на Сдружението на писателите и присъстващите местни ценители на литературата проф. Михаил Неделчев повече от скромно представи последните 2 свои книги – „Литературноисторическа реконструкция” и „Цензурираните класици”.
Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 1459Време за изпълнение: 0.4650 сек., 0.3892 от тях за заявки.