RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Проф. Михаил Неделчев: Очевидно спомоществувателството на Община Пазарджик вече е политика, но това задължава повече авторите

m_nedel4ev.jpgПовечето книги са издадени със спомоществувателството на Община Пазарджик и очевидно тези жестове се превръщат в политика, те вече са политика, но това задължава много повече авторите. И вие трябва да се взискателни към себе си и произведенията си не само в съдържателен, но и в графичен и издателски аспект. Така литературният критик и историк проф. Михаил Неделчев се обърна към пазарджишките автори на Годишния преглед на продукцията  на авторите от Сдружението на писателите в Пазарджик.
С уговорката, че в съвременната културно-историческа ситуация, в която  регионалното и регионализмът в литературата са се разпаднали като част от националното, и всяка категоричност на оценката е „скок в тъмното”, проф. Неделчев впечатляващо задълбочено анализира издадените през последните месеци книги на пазарджишки автори.
Отбелязвайки липсата на типична проза, както и на уплътяващите белетристиката селищни биографии и местни исторически разкази, той открои публицистично-моралистичната проза на Хари Хараламбиев, философско-есеистичната книга на Костадин Пампов, както и литературно-критичния сборник на Никола Иванов.
На авторите на сатирична проза и поезия той препоръча да избягват шаблонизираното мислене и отношение към фактите и събитията от деня.
Авторите – Борислав Петров и Митко Начев, бяха удостоени от Михаил Неделчев с определението „ Двамата днешни водещи поети на Пазарджик”. Творчеството на другата двойка лирици – Цветанка Убинова и Карамфила Димитрова, получи оценкта „типично женска поезия, в добрия смисъл на думата”.
Отбелязвайки една своеобразна специфика на местната поетическа продукция, формулирана като възпроизвеждащ се ритуал на посвещенията, Михаил Неделчев посочи, че тукашният култ към автора на „Антикварни стихотворения” Иван Динков е като бургаския към Христо Фотев.
В края на прегледа пред членовете на Сдружението на писателите и присъстващите местни ценители на литературата проф. Михаил Неделчев повече от скромно представи последните 2 свои книги – „Литературноисторическа реконструкция” и „Цензурираните класици”.
Тази страница е видяна: 1549

 Публикувано от: pamedia на понеделник 16 януари 2012 - 10:36:27

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
Община Пещера обяснява предимствата на това, че Свети Константин вече е населено място
Проф. Величко Минеков: Аз съм трогнат от това, което виждам и от това, което чувам
Боян Ангелов и Благовеста Касабова ще отсяват авторите и книгите, които община Пазарджик ще издаде
Михаил Миков подкрепи кандидатите на БСП в община Пазарджик и региона
Община Пазарджик – с приз за социално отговорна политика
Тодор Попов на официалното приключване дейностите в кв. "Марица": Това е нашата последователна политика, която считам, че трябва да продължим и през следващите години
Александър Иванов, Съветът за младежка политика и Община Пазарджик са финалисти в международната награда “Иновации в политиката”
Проф. Минеков: Молбата ми е за България и се надявам да се случи това добро, което го мечтаем отдавна /видео/
Настояваме кохезионната политика да е дългосрочна инвестиционна политика, заяви кметът на Пещера Николай Зайчев в Брюксел
Кметът през сълзи: Ако някой искаше с мен да се занимава, в днешния ден нямаше да давам това интервю.
Татяна Стоянова е убита с повече от 5 куршумаТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.5355 сек., 0.4536 от тях за заявки.