RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
С водосвет за здраве и ритуално зарязване на лозята в Стрелча бе отбелязан Трифон Зарезан

str140212.jpgВ Общината традиционно се отглеждат лозя, от които се произвеждат качествени вина. Кметът на община Стрелча г-н Иван Евстатиев поздрави с празника лозарите и винарите в четирите села- Блатница, Смилец, Свобода и Дюлево. На лозовия масив в землището на село Блатница кметът, жители и гости извършиха ритуала по зарязване на лозята. „Това е обичай, свързан с първия процес от годишната обработка на лозето – 
пролетното зарязване. Традицията отрежда водещо място на нашия регион сред винените дестинации - лозарството и винарството се развиват по нашите земи още от древни времена. Нека запазим и сърханим традицията.” каза кметът Иван Евстатиев.

На празника присъства Владимир Ястреба- ръководител направление „Кино” към Руския културно- информационен център в София. Г-н Ястреба гостува в Стрелча по покана на кмета Иван Евстатиев във връзка с Дните на руското кино, които ще се проведат от 5-ти до 9-ти март 2012г.Дните на руското кино ще се проведат за първи път в гр. Стрелча. В програмата са включени заглавия от класическото и съвременното руско кино.
 
Православната църква почита този празник на 1 февруари, но мнозина с радост празнуват и  на 14 февруари, според Григорианския  календар.

Самото вино присъства  в религиозните ритуали на предшествениците ни и така, то до известна степен е  обожествявано. По-късно възниква и култът към виното и към неговия бог Дионис. Веднъж в годината са се организирали тържества в негова чест.

По-късно източното  православие също възприема култа  към Дионис и почита празника на виното в негова чест.

В образа на Дионис сред православните християни се превъплъщава образа на християнския светец Трифон. Легендата разказва, че той е брат на Богородица и е известен с лечителските си способности. Народното поверие гласи, че четири дни след раждането на сина си Богородица отишла да чете молитва.

На връщане минала край брат си Трифон, който зарязвал лозето. Тя го поздравила, но той като видял, че е с дете на ръце се присмял  и казал: "Мома си, пък син имаш”. След тези думи Богородица много се обидила и като се прибрала накарала майка си да вземе чиста кърпа и сол и да отиде на лозето, защото Трифон си бил отрязал носа.

Подигравателните  думи и клетвата на Богородица го застигнали жестоко и той наистина отрязал  носа си, докато зарязвал лозите.

Свети Трифон се счита  за пазач на лозята, затова празникът е в негова чест. На този ден във всеки край на страната се зарязват лозите.

Сред мъжете се избира най-достойният, който бива провъзгласен за Трифон. Той ще прочете специална  молитва за плодородие.

Имен ден празнуват  всички, които носят името Трифон, Трифона, Тричко, Тричка, Трифко, Трифул, Фуне, Радка, Рачо. Наздраве! 


Тази страница е видяна: 1257

 Публикувано от: pamedia на вторник 14 февруари 2012 - 11:55:54

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
С ритуално зарязване на лозята в Стрелча бе отбелязан Трифон Зарезан
В община Стрелча Трифон Зарезан започва още на 13 февруари
За 33-годишен почитател на Трифон Зарезан Св.Валентин започна в ареста
Механа „Трифон Зарезан“ си остана публична общинска собственост
Стефан Мирев и неговите заместници участваха в ритуали по зарязване на лозята в Аканджиево, Менекьово и „Беса Валей“
Ретро поздрав от Държавен архив - Пазарджик по повод 14 февруари - Ден на влюбените и на Св. Трифон Зарезан
Да имат ли частни собственици Механа "Трифон Зарезан", общински жилища и имоти в Пазарджик и селата Росен и Цар Асен, ще решават съветниците
Общинският съвет днес ще пробва за втори път да преобразува собствеността на "Трифон Зарезан", ще приеме нов Правилник, ще избере Комисия за "Почетен гражданин" и ще гласува още 2
В Стрелча вече зарязаха лозята
Кметът на Стрелча заряза лозята в масив между селата Блатница и СмилецТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.4735 сек., 0.3938 от тях за заявки.