pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
Министър Томислав Дончев: Българският предприемач трябва да се превърне в ценност
pamedia , четвъртък 16 февруари 2012 - 14:42:43 // коментари: 0


tomislav_don4ev160212.jpgМинистърът по управление на средствата от Европейския съюз Томислав Дончев се срещна в Пазарджик с местни предприемачи, земеделски производители и представители на неправителствени организации. Инициативата за срещата е на областния управител д-р Дончо Баксанов, а темата беше „Еевропейските фондове в подкрепа на бизнеса“.

tomislav_don4ev1602122.jpgСпоред министъра най-тежкия въпрос е не колко са парите, дори не с каква скорост се харчат, а къде точно да се фокусират. Нуждите на България са значително по-големи от възможностите, които дава националният бюджет, както и от това, което ни дават еврофондовете, посочи Томислав Дончев и подчерта, че на този етап България е нетен получател, т.е. получава повече от Европейския съюз в сравнение с това, което дава. Амбициите на министерството е до края на годината да е договорило 90% от наличния ресурс.

Министър Дончев демонстрира уважението си към българските предприемачи: „Да правиш бизнес, да си предприемач да рискуваш собствения си капитал – това трябва да се превърне в ценност. Защото, като погледнете един випуск, завършващ средно или висше образование, 98% от тях не мислят как да правят бизнес, а как да се настанят на служба, което не е добре.

В крайна сметка, най-ценният капитал, който имаме, наред с експертите, наред със специалистите – това е предприемачът – човекът, който рискува,  човекът, който дърпа напред, човекът, който дава заплати и плаща данъци – трябва да го пазим и да го развиваме. Затова и политиците трябва да говорят за българския предприемач – трудът му, работата му трябва да се превърне в ценност. Да, той работи за себе си, за да има печалба, но наред с това никога не трябва да забравяме, че без предприемачи няма заплати, няма работни места, няма данъци“.

На срещата с Томислав Дончев присъстваха членове на Сдруженията на предприемачите, на хотелиерите, на Камарата на строителите. Председателят на Регионалната колегия на Камарата инж. Евтим Янев постави въпроса със забавените плащания по договори по обществени поръчки, а също и какви са възможностите да се съкрати процеса по обжалване на обществена процедура. Според министъра двуинстанционното обжалване е добър вариант. В страни със силна браншова организация обжалването в стил изнудване е докарано до нула, защото никой няма да си позволи да обжалва само за да цака колегите си, защото в противен случай ще го изхвърлят от браншовата структура. Министър Дончев посочи, че в последните изменение на закона ще отпаднат възможностите за дискриминационни изисквания като това, кандидатът да има асфалтова база, бетонов център или оборот, три пъти по-голям от стойността на поръчката.

Според бизнесмена Благо Солов, управител на верига мебелни магазини „Явор“, не е честно едни доходи да се облагат, а други – не. Става въпрос за доходите от лихви по депозитите. Според него, ако те се обложат с данък, това би активизирало потреблението. Министър Дончев подчерта, че идеята за облагане на доходите по депозити  е подобна на тази за данъчно облагане на необработваемите земи и би трябвало да бъде огледана от всички страни, защото не се изключва вариант и преносочване на средства към банки в чужбина.
Роман Цветков, управител на фирма „Металика“ попита министъра дали не се различават изискванията и механизмите за разпределение на средствата в България и Гърция. Според него в България инвеститорът се опасява да направи и най-малката заменка при реализацията на проекта си, а в Гърция е по-свободно. Роман Цветков се интересуваше и дали е възможно една фирма да се справи без наемането на консултант и да се опростят правилата по кандидатстване. Според министър Дончев фирмите, дори и с малък административен капацитет, би трябвало да се справят с формулярите за кандидатстване. Експертите от министерството, които бяха дошли на срещата заедно с министър Дончев, поеха ангажимент да отговорят лично на редица конкретни въпроси, изпратени от фирми или зададени по време на срещата.Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 1366Време за изпълнение: 0.5098 сек., 0.4335 от тях за заявки.