pz_history.jpg 
snaiperbg.jpg
pzforyuor.png
pzsport.jpg
hebar.jpg
От 3 проверени язовира – 2 пълни над 50%, в Априлци – до горе
pamedia , петък 02 март 2012 - 18:05:46 // коментари: 0


jzovirborimechkovo.jpgПри извършената днес проверка областният управител и  началникът на ОУПБЗН комисар Иван Панайотов са констатирали, че стопанисваният от Община Пазарджик язовир в землището на с. Априлци е пълен на 100% от допустимия си обем. 
Обяснението е, че е заради интензивното снеготопене. Екипи на Протовопожарна безопасност и защита на населението и В и К Пазарджик спешно изграждат т. нар. система сифон за отпушване на изпускателя , за да бъде източен до 50 % от обема си. Преливникът на язовира е в добро техническо състояние, почистена е и дървесната растителност около него.
Другият язовир, който е пълен над разпоредените от областния управител 50% , е в землището на с. Боримечково. При констатираните 80% jzoviraprilci.jpgзавиряване е присъствал и  кметът на селото Велин Георгиев. Язовирът е зарибен и ще бъде източен до 30% от обема си. Концесионерът отстранява  филтрация по язовирната стена чрез изграждането на каменна броня в основата й. Основният  изпускател работи.
Комисия ще решава  частично или изцяло да бъде бракуван третият проверен – в землището на с Блатница, община Стрелча. Договорът на концесионера е изтекъл, язовирът е на мъртъв обем и е в лошо техническо състояние, стената от страната на сухия откос е силно разрушена.
 Само община Белово не е спазила срока – 29 февруари, до който кметовете трябваше да представят на областния управител доклади за състоянието на язовирите на територията на всяка община и изпълнените предписания.
В писмо до министъра на земеделието, областният управител на Пазарджик настоява в най-кратък срок да бъдат осигурени средства за възстановяване на нарушените участъци на реките Тополница, Луда Яна и Марица.Обратно към преглед на категорията   Обратно към преглед на новините
Тази страница е видяна: 1236Време за изпълнение: 0.5223 сек., 0.4423 от тях за заявки.