RSS емисии

    


 
 Мобилна версия

ИНСТИТУЦИИ
oblast.pngcomunpaz.png
odmvr.pngobs2.png
tdnap.jpgrzipz.png
riosv.pngcpms.png
Инж. М. Пъпанова: Вече са факт две промени в Кодекса на труда, предстоят "интересни" проверки

Мария ПъпановаВече са факт две от дълго обсъжданите промени в Кодекса на труда. Така шефът на Дирекция "Инспекция по труда" Пазарджик инж. Мария Пъпанова поставя на вниманието на работодателите и наетите измененията в закона, регламентиращ трудово-правните отношения и коментира:
„Първата е разписана в текста на новия чл. 414 а от КТ. В две алинеи е определена отговорността на работника и служителя при предоставяне на работна сила без сключен трудов договор.
Първата алинея гласи "Който предоставя работната си сила без сключен трудов договор се наказва с глоба в трикратен размер на личните осигурителни вноски за задължителното социално и здравно осигуряване, определени върху минималния осигурителен доход за изпълняваната работа в зависимост от конкретната икономическа дейност или професия”, т. е. Инспекцията по труда ще търси отговорност и от работещите, които предоставят работна сила без сключен трудов договор.
Алинея 2 уточнява, че платената глоба по ал. 1 ще се превежда във фондовете на държавното обществено осигуряване и на Националната здравноосигурителна каса.
Това е норма, която съществува отдавна в законодателството на много европейски държави и след продължително обсъждане бе приета и у нас. Трудовият договор е волеизлияние на две страни, работник и работодател, а често на практика при проверки инспекцията се натъква на случаи, при които работниците и служителите не желаят да сключат трудов договор. Напълно логично законодателя е определил текст за търсене на административно-наказателна отговорност на работника или служителя предоставящ работната си сила без сключен трудов договор.
Другата съществена новост е, текста  на алинея 2 на чл. 415в от КТ – не се считат за „маловажни нарушенията” не предоставянето на писмен трудов договор при започване на работа и липсата на уведомление в ТД на НАП за регистрация на трудовия договор. Работодателите досега са си позволявали да сключват или регистрират трудови договори с работниците едва при проверка от Инспекцията по труда, като санкцията до момента е била 300 лева. С влизане в сила на измененията на КТ тези нарушения, няма да се считат за "маловажни нарушения", както досега и работодателят ще се наказва със санкция в размер от 1 500 до 15 000 лева.
С промени в Кодекса на труда е регламентирано полагането на надомен труд. Регламентиран е институтът на агенциите за осигуряване на временна работа и тепърва предстои тяхната регистрация. Инспекцията по труда ще осъществява засилен контрол  за предоставяне на работна сила по този начин, имайки предвид, че такъв тип работа все повече навлиза в ежедневието на българина с цел обхващане на повечето работещи в жилищата си, оставали досега вън от вниманието на инспекторите. През следващите месеци предстоят "интересни" проверки, за чийто механизъм на извършване, както и проблемите с които ще се сблъскват инспекторите допълнително ще информираме.“Тази страница е видяна: 1215

 Публикувано от: pamedia на понеделник 05 март 2012 - 16:15:35

За коментари, обсъждания, мнения, предложения отиди във Форум НОВИНИ и избери или създай тема

изпрати на приятел изглед за печат


Подобни новини :
9 от предвидените 29 за съкращение чиновници са под закрилата на чл.333 на Кодекса на труда и остават на работа
Предстоят проверки на плувните басейни и водните площи
Бойка Маринска: Предстоят промени в закона за създаването на фонд за финансиране на дейностите на неправителствени организации
ОбС дебатира по референдум за заем, който вече е факт
22 нощни проверки, отчете Инспекцията по труда
Инспекцията по труда организира консултации за предстоящи проверки в селското стопанство
Пет интересни факта за Христо Стоичков
РЗИ: Факт е, че заболеваемостта от грип е в стадий на подем, но засега е ниска
Интересни демонстрации в Ден на отворените врати в ПГСА
В Европейската нощ на учените в теснолинейката млади учени ще отговарят на интересни въпросиТози сайт използва e107, който се разпространява с условията, залегнали в GNU GPL Лиценза.
Политика за употреба на бисквитки (cookies)////Политика заповерителност
Време за изпълнение: 0.4919 сек., 0.4337 от тях за заявки.